Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna Septembrie 2021 este de 7234 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5993 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4417 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2708 lei pe lună. 

Valoarea coșului a scăzut față de anul trecut, chiar dacă practic toate prețurile au crescut. Singurul motiv este scăderea dramatică a dobânzilor la credite, lucru care a dus la ieftinirea ratei pentru o locuință, scădere care cel mai probabil e una temporară. Dacă excludem costul pentru locuință din valoarea coșului, avem o creștere cumulată de 3.9% pentru celelalte componente, cea mai mare de până acum (3% în 2019, 3,2% în 2020).



Cea mai mare creștere (+14,5%) s-a întregistrat la cheltuielile cu locuința (utilitățile). Trebuie menționat însă că în coșul nostru se pune destul de mult accent pe energia termică furnizată centralizat. Aceasta din urma nu s-a scumpit încă, dar probabilitatea să se scumpească destul de tare în perioada imediat următoare e mare.



Creșteri mari au fost, de asemenea, înregistrate la cheltuielile pentru alimentație (+4,3%) și cele pentru îngrijirea sănătății (+4,3%). 

Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2021 raportat la luna septembrie 2020.