laptop


Alegerea laptopului este o provocare imensă chiar și pentru cunoscători. Presupunând că știi tot ce înseamnă acele specificații de pe etichetă, este greu să te decizi exact ce anume ai nevoie și, mai ales, să găsești în magazine configurația pe care ți-o dorești.

Am pregătit un ghid care să te ajute să navighezi printre ofertele actuale. Există explicații detaliate despre modelele de laptopuri, iar informațiile sunt explicate într-un limbaj uzual.

Primul pas pentru a decide ce categorie de laptop îți dorești. Acesta este importantă pentru modul în care vei utiliza laptopul. De exemplu te interesează laptopuri de gaming Asus, Lenovo sau MSI sau mai degrabă laptopuri pentru afaceri?

Iată care sunt principalele categorii de laptopuri:

Laptopuri de bază

Sunt modelele de plecare, care nu oferă funcții deosebite, dar asta nu însemnă că nu merită să fie achiziționate. Cu cât ești mai specific în setarea nevoilor pe care le ai de la un laptop, cu atât vei putea economi niște bani. Aceste laptopuri sunt de multe ori alese pentru școala online sau ca laptop secundar.

Laptopurile 2 în 1

Sunt modele versatile de laptopuri, care combină facilitatea unei tablete cu funcționalitatea unei tastaturi. Sunt incluse aici două tipuri de laptopuri: decapotabile și detașabile. Prima categorie se caracterizează prin răsucirea tastaturii sub ecran, iar cea de-a doua printr-o tastatură detașabilă. Ambele variante arată și se simt exact ca un laptop normal. Dezavantajul lor este prețul ridicat și greutatea mai mare decât a celorlalte tipuri de laptopuri.

Ultrabooks

Este denumirea oficială utilizată de Intel pentru a caracteriza laptopurile portabile și foarte ușoare. Acestea au mare avantaj al unei baterii cu o durată de viață prelungită și includ SSD-uri și procesoare Intel Core eficiente din punct de vedere energetic.

Laptopuri pentru gaming

Acestea pot fi recunoscute ușor, în special deoarece sunt mai voluminoase. Spațiul generos din interior este destinat pentru a cuprinde procesoare puternice, baterii mari și procesoare grafice de calitate. Display-ul acestor laptopuri este mai mare și are rezoluție superioară. De asemenea, rata de refresh este mare , astfel încât, chiar și cele mai complexe jocuri să poată rula fără obstacole.

Laptopuri pentru afaceri

Sunt acele modele care împacă perfect performanța și portabilitatea. Deoarece sunt purtate peste tot este vital să fie ușoare, dar în același timp să poată rula mai multe programe în paralel. Sunt caracterizate prin bateria cu durată de viață extindă, menită să ofere independență energetică chiar și la drumuri lungi.

Alte detalii importante  la care trebuie să fii atent atunci când alegi un laptop sunt:

Display-ul

Cel mai important criteriu este dimensiunea. Există laptopuri cu ecrane de la 11 la 17 inchi. O dimensiune medie acceptabilă este de 13 inchi.

Tastatura

O tastatură universală este perfectă pentru majoritatea modurilor de utilizarea a laptopului, cu excepția gaming-ului. Pentru această situație specială, este indicat să alegi un laptop cu tastatură adecvată, care oferă o funcționalitate diferită

Porturi

Chiar dacă trăim într-o lume wireless, producătorii au ales să fie prevăzători și să nu renunțe încă la porturile USB sau HDMI. Acestea din urmă sunt utilizate specific pentru date video și conectarea la un afișaj extern.  Pe lângă acestea, o mufă pentru căști poate fi un detaliu important la un moment dat, iar un slot pentru card SD te va scuti de multe bătăi de cap.

Camera web

În această perioadă, când totul se desfășoară online, un laptop cu cameră încorporată este cea mai potrivită alegere. Va trebui să acorzi atenție locului în care este amplasată camera. Majoritatea modelelor au camera deasupra ecranului, dar există și varianta în care avem camera web amplasată sub ecran. Modelele mai noi prezintă o cameră suplimentară, pop-up, încorporată în tastatură.