ANPC


Anul acesta luna octombrie și noiembrie au fost un adevărat festin pentru români care au privit cum drepturile lor de cetățeni au fost respectate de către o instituție a statului.

Mai precis, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a demarat mai multe controale la diverși operatori ecomici de renume pentru a scoate la iveală nereguli și abateri.

Începute inițial cu controale la mai multe centre comerciale unde s-au dispus amenzi, suspendări de activitate și măsuri de închidere tempoaraă campania ANPC a culminat anul acesta cu infiintarea unui comandament special care a demonstrat tuturor că toți comercianții își înșeală utilizatorii cu ocazia evenimentului de Black Friday.

Nivelul de amenzi record de aproape 10 miliarde de lei vechi și rezultatele controalelor au dus, surpriză, la demiterea lui Claudiu Daniel Dolot, președintele ANPC.

Destituirea din funcție a fost făcută de nimeni altul decât primul ministru interimar Florin Cîțu, în stilul său caracteristic. Fostul președinte ANPC spune că nu știe de ce a fost demis și că a fost informat de către secretara sa că a fost demis. 

Schimbarea lui Dolot de la conducerea ANPC vine după ce în ultimele săptămâni instituția s-a făcut remarcată prin controale la mari retaileri și prin sancțiunile acordate. Printre lanțurile de magazine care au fost amendate de inspectori ANPC se numărără: Cora, Mega Image, Altex, Auchan, Kaufland, Carrefour, eMag etc. Comercianții au fost sancționați atât pentru condițiile insalubre din magazine, cât și pentru reclamele mincinoase, în special cele făcute în timpul campaniilor de Black Friday.

Primul ministru interimar nu a oferit nici o explicație pentru destituire dar nu e greu de înțeles ce s-a întâmplat după aceste amenzi aplicate de ANPC.