vaccin


Cu siguranță ați trecut și voi prin asta ! Cu toții avem colegi sau cunoștiințe nevaccinate care îți aruncă în față cu nonșalanță că tu ești de vină că te-ai vaccinat și umbli pe străzi fără restricții putând da boala mai departe și infectând zeci de persoane.

Iar tu, ca om care a avut boala, s-a și vaccinat, nu ai altă reacție decât să îți vezi de treburile tale căci oricum te aflii în fața unei mori de vânt, ca Don Quijote. Școala doctorala Facebook a născut zeci de experți și doctori în imunologie care îți aruncă cu opinii și păreri de la experți precum Diana Șoșoacă și alții.

Următoarea victimă pe lista antivacciniștilor este Radu Ciornei, doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Molecular, care a îndrăznit să lămurească câteva aspecte din acest război:

“Concentrația de virus activ care nu are anticorpi atașați, exprimată în atmosferă de persoanele nevaccinate, este mult mai mare decât la persoanele vaccinate , astfel că oamenii care s-au vaccinat nu transmit boala la fel de mult.

Vizavi de transmitere, "studiile nu sunt încă 100% clare, pentru că încă suntem în copilăria acestei boli și nu avem toate datele, dar din ceea ce s-a studiat până acum, este clar că vaccinații transmit boala mai puțin.

În actualul context, în care anumite lucruri nu sunt încă bătute în cuie și nu sunt încă studiate până în cel mai mic amănunt, luăm însă măsurile cele mai bune în momentul de față.

Dacă ești vaccinat, păstrezi normele de sănătate și normele de distanțare, eu cred că nu poate nimeni să spună că face rău cuiva", afirmă Radu Ciornei.

Medicul Radu Ciornei


Radu Tudor Ciornei este medic, doctor in Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, după studiile doctorale la University of Kentucky din Lexington, continuate cu un contract de cercetător postdoctoral la University of Missouri. În 2010, a câştigat un prestigios proiect european, Marie Curie International Incoming Fellow (IIF), acordat de Comisia Europeană, implementat în cadrul Universităţii de Medicină din Viena. Radu Tudor Ciornei este în prezent cercetător asociat la proiectul European microDIAB în cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, este deputat USR și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Tot medicul ne răspunde și la întrebarea de ce ai nevoie și de vaccin, chiar dacă ai trecut prin boală:

Trecând prin boală, anticorpii se dezvoltă și împotriva capsulei nucleare, anticorpi antinucleocapsidă, dar aceia nu au aceeași capacitate de neutralizare - de a împiedica intrarea virusului în celulă - precum cei post-vaccinare.

O altă problemă care este scoasă în față, amintește medicul Radu Ciornei, este aceea că vaccinul nu are o eficacitate de 100%, "dar gândiți-vă mai bine că în toate terapiile pe care le facem, operațiile, pastilele pe care le luăm, nimic nu are nicio eficiență de 100%. În plus, nicio manevră medicală nu este lipsită de riscuri".

"Dar vreau să întreb așa, retoric: fiecare dintre noi cunoaște multe persoane care au pierdut lupta cu virusul. Întrebând pe toți din jurul meu dacă cunosc pe cineva care a avut o complicație post-vaccinală severă, măcar o persoană, toată lumea ridică din umeri. Numai în România s-au vaccinat peste 7 milioane de persoane cu cel puțin o doză de vaccin. Dar nu ne putem uita în jur și nu putem spune: uitați, aceste 3 persoane pe care le cunosc au suferit niște reacții post-vaccinale extraordinar de severe. Pe când, uitându-ne în jur, vedem cazuri de oameni care nu mai sunt din cauza infectării cu acest virus."

Pentru că a îndrăznit să ne ofere niște opinii, experții de la Școala Doctorală Facebook au pornit jihadul:

- un gunoi, un obez, penibil ...

Toate comentarii venite de la experți în vaccinare, imunologie și medicină, care mai decare pregătiți să îți spună că dacă te vaccinezi vei rămâne infertil pănă la a patra generație.

DOZA DE CLARITATE

CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Setul de date analizat  a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive și negative), colectate de la peste 1,7 milioane de persoane unice, cu vârsta de peste 16 ani și cu istoric cunoscut de vaccinare împotriva COVID-19, și s-a efectuat în perioada februarie – mai 2021, atuncicând varianta Alfa a virusului era dominantă în țara noastră.

Concluziile studiului au arătat că în România, vaccinarea împotriva COVID-19 a redus:

  • de peste 5 ori riscul de infecție;
  • de peste 10 ori riscul de spitalizare;
  • de aproape 14 ori riscul de internare în ATI;
  • de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19.

O altă concluzie observată a fost că protecția împotriva spitalizării, internării în ATI și a decesului este de peste 50% încă de la administrarea dozei 1, la minim 14 zile de la efectuarea acesteia.  

De reținut: beneficiile maximale se obțin după 14 zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare, ceea ce subliniază importanța administrării dozei 2.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

De reținut este că:

  • vaccinurile împreună cu măsurile de protecție non-farmaceutice sunt principalele căi de a limita efectele pandemiei;
  • vaccinurile pot preveni apariția unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2;
  • vaccinurile reduc semnificativ riscul de boală severă și limitează răspândirea virusului; 
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de spitalizare;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de deces