cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Datorită nivelului ridicat de antioxidanți și nutrienți benefici, pare să fie și destul de sănătoasă.

Studiile arată că băutorii de cafea au un risc mult mai mic de a face mai multe boli grave.

Servirea cafelei la micul-dejun a devenit deja un mic ritual în viața ta? Nu concepi diminețile fără aroma îmbietoare a cafelei ? Într-adevăr, savurarea cafelei dimineața este, pentru mulți dintre noi, o adevărată bucurie, ba chiar o necesitate, dacă ținem cont de faptul că ne ajută să ne începem ziua cu forțe proaspete.

Iată cateva dintre beneficiile pentru sănătate ale cafelei.

Stimularea sistemului nervos

Odată absorbită în sânge, cofeina, cea mai consumată substanță psihoactivă la nivel global, este transportată către creier, unde blochează neurotransmițătorul inhibitor numit adenozină. Astfel, cantitatea celorlalți neurotransmițători, precum dopamina, crește, ceea ce contribuie la „activarea” neuronilor.

Tot acest proces joacă un rol esențial pentru diferite funcții ale creierului, printre care amintim memoria, atenția, capacitatea de concentrare, timpul de reacție, după cum arată articolul 13 Health Benefits of Coffee, Based on Science.

Așadar, dacă treci printr-o perioadă solicitantă, în care trebuie să fii cât mai atent(ă) posibil, o cană de cafea băută în fiecare dimineață te-ar putea ajuta să faci față mai ușor provocărilor de pe parcursul zilei.


 Amânarea sau prevenirea stresului oxidativ

Cafeaua reprezintă o sursă importantă de antioxidanți. Antioxidanții sunt un complex de micronutrienți (vitamine și minerale) și enzime, care împiedică îmbătrânirea celulară.

Îmbătrânirea celulară mai poartă numele de stres oxidativ și este cauzată de efectele negative ale radicalilor liberi și nu numai. De exemplu, stresul oxidativ mai poate fi o consecință a factorilor externi, precum alimentația dezechilibrată, odihna insuficientă, consumul excesiv de alcool.

Astfel, o cană de cafea poate fi un aliat de nădejde în prevenirea sau amânarea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.

Îmbunătățirea metabolismului

Potrivit mai multor studii efectuate până în prezent, cofeina poate îmbunătăți metabolismul uman cu până la 11%. Sigur, acest lucru nu înseamnă că, bând cafea, slăbim. Cu toate acestea, prin accelerarea metabolismului, arderea grăsimilor se produce mai rapid.

Cafeaua stimulează sistemul digestiv, contribuind astfel la eliminarea substanțelor din organism. Tocmai de aceea este recomandată persoanelor care se confruntă cu constipația. Pe de altă parte, medicii recomandă evitarea acesteia în cazurile de diaree.

Alte beneficii ale cafelei sunt:

  • creșterea rezistenței la efort fizic;
  • reducerea riscului de diabet tip II;
  • prevenirea apariției demenței;
  • reducerea riscului apariției Parkinsonului;
  • protejarea ficatului;
  • prevenirea depresiei și, în general, îmbunătățirea stării psiho-emoționale;
  • scăderea intensității durerilor de cap;
  • creșterea duratei de viață.



Poate îmbunătăți nivelul de energie și timpii de reacție

Cafeaua poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să crească nivelul de energie. Acest lucru se datorează faptului că conține un stimulent numit cofeină - cea mai frecvent consumată substanță psihoactivă din lume. După ce bei cafea, cofeina este absorbită în sânge. De acolo, călătorește către creierul tău. În creier, cofeina blochează neurotransmițătorul inhibitor adenozina.

Când se întâmplă acest lucru, cantitatea de alți neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina, crește, ceea ce duce la o declanșare îmbunătățită a neuronilor.

Multe studii controlate la oameni arată că cafeaua îmbunătățește diferite aspecte ale funcției creierului - inclusiv memoria, starea de spirit, vigilența, nivelurile de energie, timpii de reacție și funcția mentală generală.


Vă poate ajuta să ardeți grăsimea

Cofeina se găsește în aproape toate suplimentele comerciale pentru arderea grăsimilor - și din motive întemeiate. Este una dintre puținele substanțe naturale dovedite că ajută la arderea grăsimilor. Mai multe studii arată că cofeina vă poate crește rata metabolică cu 3-11%. Alte studii indică faptul că cofeina poate crește în mod specific arderea grăsimilor cu până la 10% la persoanele obeze și cu 29% la persoanele slabe. Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte să se diminueze la consumatorii de cafea pe termen lung

Poate îmbunătăți drastic performanța fizică

Cofeina stimulează sistemul nervos, semnalând celulelor adipoase să descompună grăsimea corporală. Dar crește și nivelul de epinefrină (adrenalină) din sânge. Acesta este hormonul luptă sau fugi, care vă pregătește corpul pentru efort fizic intens. Cofeina descompune grăsimea corporală, făcând acizii grași liberi disponibili ca combustibil. Având în vedere aceste efecte, nu este surprinzător că cofeina poate îmbunătăți performanța fizică cu 11-12%, în medie. Prin urmare, are sens să bei o ceașcă tare de cafea cu aproximativ jumătate de oră înainte de a merge la sală.

După cum poți vedea, servirea cafelei în fiecare dimineață nu este doar un ritual care îți încântă papilele și sufletul. Consumată cu moderație, cafeaua prezintă numeroase beneficii, la care poate că nici măcar nu te-ai fi gândit.

Dacă te confrunți cu vreo afecțiune, cel mai bine este să te consulți cu medicul tău cu privire la consumul de cafea. Acesta îți va face cele mai bune și sănătoase recomandări, în funcție de eventualele tale probleme de sănătate.