jazz

Televiziunea Română va difuza pe 27 decembrie 2021, ora 23:30, pe canalul TVR1, concertul susţinut de Wynton Marsalis şi Jazz at Lincoln Center Orchestra la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Întâlnirilor JTI.

Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist american şi Jazz at Lincoln Center Orchestra din New York s-au aflat pentru prima dată în România în iulie 2021, în primul lor turneu european organizat după pandemie.  Primul concert susţinut a fost cel de la Sala Palatului, pe aceeaşi scenă unde au mai fost prezenţi, cu decenii în urmă, ”monştrii sacri” ai genului, ca Louis Armstrong sau Dizzy Gillespie. În anii 90, JTI a prezentat seria ”Jazz Alive”, tot pe scena Sălii Palatului, unde au fost prezenţi Chick Corea, Airto Moreira, Johnny Răducanu şi alte mari nume ale genului.

„În programul concertului din 1 iulie vom avea şi compoziţii ale lui Duke Ellington. O parte din muzicienii noştri au fost membri ai orchestrei cu care cânta Duke Ellington în anii ’60. I-am chemat să cânte cu noi mai mult în glumă, nu credeam că vor accepta. Eu aveam 20 de ani, iar ei aveau deja o vârstă şi o experienţă. În timp, ne-am format propriul stil, bazat pe inovaţie, dar şi pe tradiţie”, anunţa Wynton Marsalis la conferinţa de presă organizată în iulie.

Daniel Jinga, director Opera Naţională Bucureşti, despre concertul de jazz de la Sala Palatului: „(...)sunt sonorităţi pe care în România nu prea le întâlneşti. Emisii intrumentale pe care noi nu le studiem prin tradiţie, aşa că m-am uitat cu ochiul şi sufletul către ceva ce pot să ascult foarte rar la noi. Wynton Marsalis e un artist total, genialitatea sa se caracterizează prin sensibilitate, puterea teribilă de a transmite şi prin virtuozitate. Acest muzician le are pe toate, în egală măsură”.

Jazz at Lincoln Center Orchestra este formată din 15 dintre cei mai buni instrumentişti ai momentului. „O trupă de jazz este o formă ideală de a trăi într-un anumit spaţiu. Fiecare găseşte spaţiul necesar pentru sine şi, în acelaşi timp, există suficient spaţiu şi pentru ceilalţi. Este o formă ideală de a participa, de a împărtăşi: să fii, totodată, şi cel care dăruieşte, şi cel care primeşte”, declara Wynton Marsalis într-un interviu acordat pe durata turneului din România, scriitorului şi regizorului Andy Lupu.

Concertul de la Sala Palatului a fost replicat şi în Piaţa Mare din Sibiu. Pe o ploaie torenţială, publicul a stat nemişcat timp de aproape o oră şi jumătate, conştient că asistă la o premieră absolută, de neratat.

„O seară minunată! Când e miracol, nu mai contează că e ploaie, că e zăpadă, că e vânt. Oamenii se adună sub semnul miracolului. Ce bucurie, ce emoţie să vezi atâta lume care s-a adunat sub semnul frumosului.”, declara după concert Constantin Chiriac, Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, partener special al evenimentului organizat în Sibiu.

„Toată muzica lui Wynton Marsalis aduce o experienţă totală a vieţii. E ca o enciclopedie a lumii lui. Pentru că el se referă în fiecare frază muzicală, la o anumită persoană, loc, emoţie, sentiment direct şi adevărat, real”, a explicat Cristian Măcelaru,  director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei şi dirijor principal al Orchestrei Radio din Koln. În cadrul aceluiaşi turneu, Wynton Marsalis şi Jazz at Lincoln Center Orchestra, împreună cu  Orchestra Naţională Simfonică a României, sub bagheta lui Cristian Măcelaru au interpretat în premieră în România, simfonia „The Jungle”, la Sala Radio din Bucureşti. Simfonia a fost difuzată de TVR pe 4 iulie, pentru a marca Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii.

„Wynton Marsalis şi Cristian Măcelaru au un palmares atât de bogat, încât înfioară. Credeam că în faţa marilor artişti trebuie să ne smerim. Dar marii artişti ne înalţă. Iar când valoarea lor e dublată de modestie, cu atât mai mult. Trebuie să spun că aceste concerte sunt posibile datorită entuziasmului, dragostei pentru muzică şi prieteniei unor oameni care vor ca viaţa culturală să continue să pulseze în România”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.


Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Alvin Ailey American Dance Theater, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Akram Khan Company, Martha Graham Dance Company, dar şi muzicii, mai ales în perioada de început. Întâlnirile JTI s-au desfăşurat anual, cu excepţia anului 2020, când au fost amânate din cauza pandemiei.

Producător general: Fundaţia Art Production. Coproducători: Radio România şi TVR. Organizatori: Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română", Filarmonica de Stat din Sibiu. Parteneri principali: Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Sibiu. Parteneri speciali: Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, Teatrul Naţional Radu Stanca. Parteneri instituţionali: Consulatul Germaniei la Sibiu, Ansamblul Folcloric Cindrelul-Junii Sibiului, Teatrul de Balet Sibiu, Biserica Evanghelică Sibiu. Parteneri comerciali: Athenee Palace Hilton, Hotel Împăratul Romanilor. Cu sprijinul: Rotary Club Pipera, Fundaţia prietenii muzicii “Serafim Antropov”. Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Observator Cultural, Pro Contemporania, Accente, BlitzTV, AmosNews, WebCultura, The Culture Club,  Mediatrust, Liternet, Eventim, QMagazine, Bookhub, 4arte.ro, Mişcarea de rezistenţă, Hermanstaedter Zeitung, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Profil Cultural.