euronews

Alpac Capital a fost de acord să achiziționeze canalul internațional de știri Euronews de la Media Globe Networks (MGN).

Postul era deținut de șase ani de omului de afaceri egiptean Naguib Sawiris, perioadă care a fost împărțită parțial de postul american NBC, care și-a vândut pachetul de 25% anul trecut. În acest timp, canalul din Lyon a trecut de la formatul fără prezentator la prezentarea contemporană, deși s-a confruntat cu pierderea finanțării Comisiei Europene.

O declarație a Euronews a spus că veniturile din afiliați și parteneriate au crescut cu peste 400%, în timp ce a existat o creștere de 43% a veniturilor din publicitate în ansamblu și o creștere de 67% a publicității digitale, depășind obiectivele pentru anul in curs.

Activitatea de diversificare a veniturilor (afiliați și parteneriate) a crescut cu +400%, contribuind puternic la această creștere, alături de o creștere de +43% a veniturilor din publicitate în ansamblu și o creștere de 67% a publicității digitale. Se anticipează că bugetul pentru 2022 va reduce pierderile din exploatare la jumătate.

Naguib Sawiris, președintele în exercițiu al Consiliului de Supraveghere al Euronews și președintele MGN, a declarat: „Ambiția mea principală a fost întotdeauna să văd Euronews o reușită. Am investit în mass-media pentru că i-am văzut potențialul și ni s-a dovedit că avem dreptate. Euronews este unic prin abordarea sa hotărâtă imparțială și prin angajamentul de a oferi mai multe puncte de vedere publicului său în limba lor maternă.

Alpac Capital este un fond de capital de risc cu sediul în Portugalia, condus de Pedro Vargas David și Luis Santos, care sunt descriși ca europeni angajați. „Aparțin generației care s-a născut și a crescut cu Europa și care o consideră o oportunitate”, a spus David. „Dacă ne-a adus pace de zeci de ani, este, de asemenea, un loc grozav de exprimare și dezbatere. Sunt profund convins că Euronews, datorită calității echipelor și potențialului său, poate fi locul în care se exprimă toate vocile Europei.”

Michael Peters, CEO al Companiei din 2011, a fost numit Președinte al Consiliului de Administrație, înlocuindu-l pe Sawiris într-o structură revizuită.

Tranzacția este de așteptat să fie finalizată în 2022, sub rezerva aprobărilor finale.

Planurile de lansare pentru Euronews România

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat, in această toamnă licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice pentru Euronews România, în urma solicitării Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Postul de televiziune Euronews România va funcționa ca o divize a universitatii, care detinea un canal cu emisie interna, Sigma TV. Potrivit redactorului-şef al Euronews România, Andra Miron Diaconescu, noul canal, cu un format SD şi HD, va avea o zonă de difuzare naţională şi internaţională (în Republica Moldova), prin reţelele RCS&RDS, Orange şi Vodafone, cu care există "discuţii preliminare", şi o structură de programe în care se regăsesc 60% producţie proprie şi 40% producţii audiovizuale ale altor producători.

La solicitarea Monicăi Gubernat, membru al CNA, Miron a arătat că postul pe care îl reprezintă va oferi ca noutate "o informaţie de context", care va fi obţinută graţie apartenenţei la "marea familie Euronews".

"Vom putea să avem toate punctele de vedere, într-adevăr, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, şi venim cu un mod de lucru cu totul nou, care se bazează pe brandul Euronews, pe training-ul şi pe know-how-ul de la Euronews şi, bineînţeles, pe valorile în care noi credem din tot sufletul nostru, care sunt cele de independenţă şi de echidistanţă", a spus Miron.

Din echipa canalului fac parte Cristian Coman, şeful News Desk-ului şi redactor-şef adjunct, jurnalist cu peste 29 de ani de experienţă, trei producători executivi - Robert Ştefanof, Ilie Nicola şi Ştefan Vasile, Adriana Matei, la International Desk, Mari Jeanne Ion fiind directorul de programe.

"Euronews România va avea o componentă foarte puternică digital. Ne dorim să creştem foarte mult conţinutul atât în zona online, cât şi în cea de tv şi să lucrăm integrat pe cele două platforme", a precizat Miron.

Ea a apreciat că primăvara viitoare "ar fi un orizont de timp realist" pentru începerea emisiei postului.