În urmă cu vreo doua luni de zile, cand România raporta cam 20.000 de cazuri de infectari cu coronavirus pe zi si sute de morti, o publicatie din Germania ne numea idiotii Europei.

O privire de ansamblu a situației pandemiei în țările din est: România, Ucraina și Bulgaria poartă titlul ”Idioții Europei” în ziarul geerman Hamburger Morgenpost.

Jurnalistii nemti îi critica dur pe români, bulgari şi ucrainieni pentru că refuză vaccinarea într-un material care poartă titlul de „Idioţii Europei”, citându-l pe Angel Kuntschew, inspector bulgar pe sănătate. Articolul scrie despre criza de personal medical cu care se confruntă Ucraina, despre influența Bisericii ortodoxe în România și despre campaniile antivaccinare din Bulgaria.



Acum, la doua luni distanta, Romania a iesit din valul 4 al pandemiei, cu aproape toate judetele tarii aflate in zona verde. 

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.397. Dintre acestea, 1.031 sunt internate la ATI. Dintre cei 1.031 pacienți internați la ATI, 86 au certificat care atestă vaccinarea. Pe teritoriul României, 28.196 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.513 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 47.571 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 54 de persoane.

Acum, in timp ce România se apropie de scenariul verde, autoritatile din Germania anunta ca 1% din populatia tării este infectata cu COVID-19. Euronews raporteaza ca aproape 1 milion de nemti sunt infectati iar Germania a decis joi (2 decembrie) să înăsprească restricțiile pentru cei nevaccinați împotriva COVID-19. Oamenii fără vaccin nu vor putea avea acces în magazine, restaurante, locuri de cultură sau de agrement neesențiale.

Un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie urmează să fie înaintat parlamentului pentru a intra în vigoare în februarie sau martie.

Măștile vor fi impuse în școli și noi limite vor fi impuse întâlnirilor private.

Mișcările urmează unei hotărâri a unei instanțe germane de vârf care susține măsurile guvernamentale pentru a combate infecțiile cu COVID-19, cele mai mari din toate timpurile. Curtea Constituțională Federală a constatat că interzicerea accesului și închiderea școlilor sunt în conformitate cu constituția țării.

Oamenii de știință și medicii au avertizat că serviciile medicale din Germania ar putea deveni supraîncărcate în următoarele săptămâni, dacă nu se iau măsuri drastice. Unele spitale din sud și est au transferat deja pacienți în alte părți ale țării.

Germania a raportat peste 67.000 de cazuri noi în 24 de ore miercuri (1 decembrie). Țara a vaccinat 68,% din populație și 80% dintre adulți.