defrisare

Brazilia a înregistrat cea mai mare defrișare de până acum în pădurea tropicală amazoniană pentru luna ianuarie, potrivit datelor guvernamentale, deoarece distrugerea continuă să se agraveze, în ciuda angajamentelor recente ale guvernului de a o aduce sub control.

Despăduririle din Amazonia braziliană au totalizat 430 de kilometri pătrați (166 mile pătrate) luna trecută, de cinci ori mai mult decât în ​​ianuarie 2021, potrivit datelor preliminare din satelit ale agenției guvernamentale de cercetare spațială Inpe.

Acesta este cel mai mare procend al lunii ianuarie de când seria actuală de date a început să fie monitorizată în 2015/2016, egală cu o suprafață de peste șapte ori mai mare decât Manhattan.

Cercetătorii de mediu au spus că nu sunt surprinși să vadă distrugerea în continuare în creștere și au subliniat că președintele de dreapta Jair Bolsonaro a slăbit protecția mediului de când a preluat mandatul în 2019.

Cu puțină teamă de pedeapse, speculatorii defrișează din ce în ce mai mult pădurile pentru ferme pentru acapararea ilegală de terenuri, a spus Britaldo Soares Filho, cercetător în modelarea mediului la Universitatea Federală din Minas Gerais. Prețurile ridicate la carnea de vită, soia și alte mărfuri sporesc, de asemenea, cererea de teren ieftin.

Ministerul Mediului a spus că efectuarea de comparații folosind luni individuale nu oferă cea mai bună imagine, afirmând că defrișările din august până în ianuarie au scăzut ușor față de aceeași perioadă cu un an în urmă.

Guvernul federal acționează cu mai multă forță în 2022 pentru a lupta împotriva infracțiunilor de mediu, a declarat ministerul într-o declarație pentru Reuters.


Conservarea Amazonului, cea mai mare pădure tropicală din lume, este vitală pentru a reduce schimbările climatice din cauza cantității mari de gaze cu efect de seră absorbite de copacii săi.

Bolsonaro a susținut de mult timp că este nevoie de mai multe agriculturi comerciale și minerit în Amazon, pentru a ajuta la scoaterea regiunii din sărăcie.

Confruntându-se cu presiunile internaționale din partea Statelor Unite și a Europei, Brazilia s-a angajat anul trecut să pună capăt defrișărilor ilegale până în 2028 și a semnat un pact global pentru a opri distrugerea pădurilor până în 2030.

La scurt timp după aceste angajamente, Inpe a publicat date care arată că defrișările din 2021 din Amazonul brazilian au atins cel mai înalt punct din ultimii 15 ani. Datele preliminare pentru ianuarie arată că distrugerea continuă să crească.