mari evadari

Morgan Freeman pășește în spatele gratiilor și aduce la viață cele mai incredibile evadări din închisoare din istorie într-o nouă serie în opt episoade, Mari Evadări cu Morgan Freeman, în exclusivitate la HISTORY Channel. 

În premieră pentru HISTORY Channel, laureatul premiului Oscar, Morgan Freeman, dezvăluie pas cu pas cum au fost posibile evadări celebre. Pe Morgan îl recomandă experiența din filmul “Shawshank Redemption” / „Închisoarea îngerilor” (1994), în care narează cu vocea sa inconfundabilă evadarea îndrăzneață din închisoare.

„Mari Evadări cu Morgan Freeman” explorează în detaliu opt evadări notorii din probabil cele mai dure închisori din istorie, printre care o evadare din Alcatraz ce sfidează moartea, o evadare spectaculoasă din închisoarea Dannemora, dar și povestea unor personaje celebre ca narcotraficantul El Chapo sau a celor șase prizonieri care și-au săpat calea spre libertate din închisoarea de maximă securitate din Pittsburg.

Printre povestirile aduse în prim plan de serialul documentar se mai numără evadarea din al Doilea Război Mondial din Stalag Luft III, unul din cele mai bine păzite lagăre de prizonieri din Germania, poveste ce stă la baza celebrului film „Marea evadare” din 1963. Morgan Freeman va vorbi pe larg și despre cea mai mare evadare din Marea Britanie, realizată de membri ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA) care au reușit să scape din închisoarea din Belfast cunoscută ca „Labirintul” sau povestea maestrului în evadări James Earl Ray, condamnat pentru asasinarea lui Martin Luther King Jr. 

În fiecare episod, Freeman explorează determinarea condamnaților care au reușit inimaginabilul, urmărind evadările notorii de la plan la execuție, cu mărturii directe de la rude ale deținuților, membri ai poliției sau colegi de celulă. 

„Întrebarea care mă fascinează este «Cum reușesc ei să evadeze»? Trebuie să aflu cum au făcut-o. Cred că ține de natura umană. Ne încuiați, vom încerca să evadăm”, a declarat Morgan Freeman despre serial.

Noul serial documentar „Mari Evadări cu Morgan Freeman” va avea premiera în România pe HISTORY  Channel, luni, 7 martie, de la ora 21:00.


Informații despre program:

Episodul 1: Alcatraz (luni, 7 martie, de la 21:00)

În 1962, patru bărbați conspiră pentru a evada din cea mai notorie închisoare din istoria Americii, Alcatraz. Înconjurat de ape reci ca gheața și curenți care pun viața în pericol, penitenciarul Alcatraz este pionier în rândul închisorilor de maximă securitate, renumit pentru criminalii faimoși închiși aici, printre care gangsterii americani Al Capone și ‘Machine Gun’ Kelly. Cu toate acestea, povestea unor escroci mărunți, Allen West, Frank Morris, John Anglin și a fratelui său mai mic Clarence Anglin, a fost cea care a captat o atenție deosebită, inspirând emblematicul film „Evadare din Alcatraz” cu Clint Eastwood în rolul principal. În acest episod, Morgan Freeman aprofundează modul în care cei patru bărbați au scăpat din una dintre cele mai dure închisori din lume. Ce s-a întâmplat cu ei când au părăsit insula rămâne un mister până în ziua de azi.

Episodul 2: Evadare din North County (luni, 14 martie, de la ora 21:00)

În acest episod, Morgan Freeman examinează inimaginabila evadare a doi deținuți, Richard Matt și David Sweat, poveste ce a inspirat serialul de televiziune „Evadare din Dannemora” cu Benicio del Torro. Condamnați la închisoare pe viață în închisoarea „Dannemora” din New York, doi bărbați au folosit trucuri de inginerie și manipulare psihologică pentru a scăpa din fortăreață. Cu ajutorul unui angajat din închisoare, Joyce Mitchell, care i-ar fi furnizat lui Matt unelte pentru evadarea lor, cei doi au reușit să scape. A urmat o urmărire de trei săptămâni, în urma căruia Matt a fost împușcat, iar Sweat a fost reîncarcerat.

Episodul 3: El Chapo (luni, 21 martie, de la ora 21:00)

Joaquin Guzman, cunoscut sub numele de El Chapo, este unul dintre cei mai notorii lorzi ai unui cartel de droguri din istoria modernă, personajul pe care se bazează popularul serial de televiziune „El Chapo”. El a condus cartelul Sinaloa și a fost unul dintre cei mai temuți criminali. În 2001, după ce a fost închis timp de opt ani pentru trafic de droguri și alte infracțiuni, El Chapo reușește prima sa evadare îndrăzneață din închisoarea maximă siguranță din Jalisco. Recapturat câțiva ani mai târziu, a doua evadare a lui El Chapo i-a adus notorietate. A fost apoi reținut și transferat la închisoarea de maximă securitate din Colorado, unde este închis până în prezent.

Episodul 4: Cucerirea Zidului (luni, 28 martie, de la 21:00)

În 1997, șase bărbați cunoscuți sub numele de „Pittsburgh Six” au reușit să scape din Penitenciarul de Stat din Pittsburgh, o închisoare de maximă siguranță. Acest episod prezintă povestea captivantă a modului în care cei șase fugari, conduși de renumitul jefuitor de bănci Nuno Pontes, și-au croit drumul spre libertate sub zidul masiv al închisorii. Au reușit să ajungă până în Texas înainte de a fi prinși și reîncarcerați.

Episodul 5: Scăpând din mâinile lui Hitler (luni, 4 aprilie, de la 21:00)

Liderul unui escadron britanic, Roger Bushell (din cadrul Royal Air Force) a pus la cale una dintre cele mai ample acțiuni de evadare în masă a deținuților dintr-un lagăr de război nazist. Considerată impenetrabilă, această închisoare era cu totul specială, aici fiind încarcerați deținuții care au evadat din alte închisori. Cu  două linii de garduri de sârmă ghimpată, spioni germani mișunând la fiecare colț și celule amplasate pe platforme pentru a depista orice tentativă de săpare a vreunui tunel, Bushell avea planul ambițios de a evada cu peste 200 de oameni, în speranța de a perturba forțele germane de pe front. Aproape toți au fost prinși și cincizeci au fost executați, dar trei și-au croit drumul spre libertate. 

Episodul 6: Evadare din Belfast (luni, 11 aprilie, de la 21:00)

În vremuri de conflict intens, „Labirintul”, o închisoare din Irlanda de Nord, ținea închiși membri ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA) implicați în asasinate în masă în perioada “The Troubles” din perioada 1968-1998. În acest episod, Morgan Freeman spune povestea uneia dintre cele mai mari evadări din istoria britanică. Patruzeci de prizonieri au încercat inimaginabilul și au scăpat de închisoarea cu niveluri multiple de securitate ascunzându-se într-un camion de alimente. Mulți au fost prinși imediat, câțiva au fost capturați ani mai târziu, dar alții nu au mai fost văzuți niciodată. 

Episodul 7: Evadare din Elmira (luni, 18 aprilie, ora 21:00)

Doi criminali disperați au făcut o evadare îndrăzneață pe acoperiș din închisoarea de stat Elmira, înaltă de 12 metri. Colegii de celulă Timothy Vail și Timothy Morgan au orchestrat un plan viclean de a fugi din închisoarea de maximă securitate din New York, în 2003. Folosind unelte sustrase din magazinul de tâmplărie al închisorii, Vail și Morgan au petrecut luni de zile săpând un tunel prin tavanul celulei lor pentru a ajunge la acoperiș și peste perete. 

Episodul 8: Zborul asasinului (luni, 2 mai, ora 21:00)

Morgan Freeman vizitează Penitenciarul de Stat Brushy Mountain din Tennessee, care adăpostea infamul asasin al lui Martin Luther King Jr, James Earl Ray. Ray a fost un adevărat maestru în evadări, iar închisoarea din Tennessee era locul în care și-a dus la împlinire cel mai îndrăzneț plan; manufacturând o scară din conducte de instalații sanitare, Ray și alți șase condamnați au scăpat trecând peste zidul închisorii. Trei zile mai târziu, după o adevărată vânătoare, criminalul a fost prins, iar pedeapsa sa a fost majorată la 100 de ani de închisoare.