functionare russia today

Directorul executiv al Ofcom, autoritatea de reglementare și concurență aprobată de guvern pentru industria de radiodifuziune, telecomunicații și poștă din Regatul Unit, a promis că va lua „măsuri rapide acolo unde este necesar” împotriva postului de televiziune Russia Today, deoarece Moscova a amenințat cu represalii împotriva BBC dacă canalul de știri finanțat de Kremlin ar fi interzis în urma invaziei Ucrainei de către președintele Putin.

Melanie Dawes,directorul executiv al Ofcom, a spus că a înțeles natura gravă a crizei și că monitorizează situația îndeaproape, în timp ce a răspuns la o scrisoare a secretarului pentru cultură, Nadine Dorries, în care cere autorității de reglementare să ia „acțiuni în timp util și transparente” împotriva postului de televiziune RT.

Preocupările cu privire la radiodifuzor s-au intensificat pe măsură ce parlamentarii au cerut un răspuns mai dur din partea lui Boris Johnson la decizia președintelui rus de a invada Ucraina, după ce Putin a susținut pretențiile teritoriale ale separatiștilor pro-ruși asupra regiunilor Donețk și Lugansk.

În Parlamentul Britanic au existat dispute cu privire la activitatea acestui post de televiziune, unii parlamentari sunt de părere că RT a fost „instrumentul personal de propagandă” al liderului rus Vladimir Putin și nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să i se permită să continue difuzarea în Marea Britanie. 

Prim-ministrul le-a spus parlamentarilor britanici că: „Trăim într-o democrație și trăim într-o țară care crede în libertatea de exprimare și cred că este important să lăsăm Ofcom să interzică ceva ,mai degrabă decât politicienilor.”.

Canalul difuzează știri și actualitate cu o poziție pro-Kremlin pe canalele Freeview și Sky din Marea Britanie. RT s-a confruntat cu acuzații de trafic de propagandă susținută de Kremlin după ce și-a extins serviciul în limba engleză în Marea Britanie și America de la lansarea în 2005.

Autoritatea de reglementare a amendat deja canalul cu 200.000 de lire sterline pentru încălcarea regulilor de imparțialitate pentru rapoartele despre războiul din Siria și otrăvirile de la Salisbury în urmă cu patru ani. RT a pierdut o contestație la Curtea de Apel în noiembrie pentru a fi anulată decizia.

Germania a luat deja măsuri pentru a restrânge RT prin interzicerea canalului în limba germană la începutul lunii, deoarece nu și-a asigurat licența de emisie necesară.

RT a raportat că Moscova pregătea o serie de contramăsuri pentru blocarea postului în Germania, inclusiv oprirea firmelor germane să facă publicitate în Rusia sau scoaterea radiodifuzorilor germani DW Deutsch și DW-TV de pe undele naționale.

Fostul lider al USR Dacian Cioloș, fost președinte al grupului Renew Europe, cere blocarea urgentă a mijloacelor media cu conținut favorabil Rusiei pe teritoriul României.

"Solicit blocarea de îndată a tuturor mijloacelor media de propagandă ale Rusiei - Sputnik, Russia Today etc - de pe teritoriul României, dar și de pe teritoriul Uniunii Europene. România a tolerat ani în șir creșterea și dezvoltarea unei rețele de propagandă prorusă fără a se întreba dacă aceasta servea democrației si libertății de exprimare sau intereselor unui stat revizionist și cu potențial agresor. Astăzi, avem dovada necesară pentru interzicerea acestor canale prin care, în ultimii ani, s-au promovat liniile de propagandă ale Kremlinului și narative destinate dezbinării societății românești, cum a fost campania permanentă de discreditare a luptei anticorupție.

În același timp, românii trebuie să fie atenți la ce informații consumă și să se ferească de propagandiștii plătiți direct și indirect de ruși. Este nevoie de măsuri ferme ale guvernului și instituțiilor responsabile, precum CNA, pentru a stopa otrăvirea opiniei publice cu propaganda Kremlinului. Rusia a declanșat azi un război armat împotriva Ucrainei, însă de ani în șir duce un război propagandistic ignorat de cei care ar fi trebuit să oprească și să expună mijloacele de intoxicare mediatică ale lui Putin", scrie Cioloș pe Facebook.