energie

Energia eoliană și solară sunt sursele de energie cu cea mai rapidă creștere, generând 10% din energia mondială în 2021, potrivit unui nou raport asupra climei. În plus, sursele de energie curată au reprezentat 38% din totalul sursei de energie a lumii anul trecut, depășind cărbunele cu 2%.

Raportul, publicat miercuri de think tank-ul independent Ember, a remarcat, de asemenea, că generarea de energie solară a crescut cu 23% anul trecut, iar energia eoliană a crescut cu 14%.

Raportul își propune să ofere informații transparente și actualizate cu privire la tranziția lumii către energie curată. Setul de date este compus din datele anuale de producție și import de energie pentru 209 țări din anii 2000 până în 2020. În 2021, au fost adăugate date din 75 de țări, astfel încât informațiile reprezintă acum 93% din cererea globală de energie.

Țările de Jos, Australia și Vietnam au condus transformarea fiind cele mai rapide cu trecerea de la consumul intens de cărbune la eolian și solar. Danemarca a fost țara cu cea mai utilizată energie solară și eoliană, în proporție de 52%. Zece țări au generat mai mult de 25% din energie folosind energie eoliană și solară, se arată în raport.

Trecerea la aceste surse alternative de energie oferă o cale de combatere a încălzirii globale, potrivit raportului. Încălzirea globală ar putea fi limitată la 1,5 grade dacă energia eoliană și solară își mențin ratele de creștere compuse de 20% în fiecare an până în 2030, aceeași rată de creștere pe care au avut-o în ultimul deceniu.

„Guvernele precum SUA, Germania, Marea Britanie și Canada sunt atât de încrezătoare în electricitatea curată încât plănuiesc să-și schimbe rețeaua la electricitate 100% curată în următorul deceniu și jumătate”, a declarat Dave Jones, lider global pentru Ember, în raport. „Dar cu cărbunele care continuă să crească și cererea de energie electrică continuă să crească, toate guvernele cu rețele intensive de carbon trebuie acum să acționeze cu aceeași îndrăzneală și ambiție”.