poluarea plasticului

Aproape 200 de țări au convenit să înceapă negocieri pentru un acord internațional pentru a lua măsuri pentru poluarea plasticului, ce a devenit o adevărată criză globală.

Membrii ONU au sarcina de a dezvolta un cadru general pentru reducerea deșeurilor de plastic în întreaga lume.

Există o îngrijorare tot mai mare că plasticul aruncat distruge habitatele, dăunează vieții sălbatice și contaminează lanțul trofic.

Susținătorii descriu această mișcare drept una dintre cele mai ambițioase acțiuni de mediu din lume de la Protocolul de la Montreal din 1989, care a eliminat treptat substanțele care epuizează stratul de ozon.

Ei spun, la fel cum schimbările climatice abordate de Acordul de la Paris, plasticul ar trebui să aibă propriul tratat obligatoriu, care va duce ca omenirea să reducă deșeurile de plastic.

Statele membre ale ONU au convenit să înceapă negocieri internaționale cu privire la elaborarea unui tratat global obligatoriu din punct de vedere juridic care ar putea stabili reguli pentru producția, utilizarea și eliminarea materialelor plastice. Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni a Adunării ONU pentru Mediu la Nairobi.

Organizația de caritate pentru conservare WWF a descris decizia drept una dintre cele mai ambițioase acțiuni de mediu din lume de la Protocolul de la Montreal din 1989, care a eliminat treptat substanțele care epuizează stratul de ozon.

Liderii lumii au termen până în 2024 să convină asupra tratatului de poluare cu plastic, inclusiv asupra elementelor care vor fi obligatorii din punct de vedere juridic și asupra modului în care va fi finanțat acordul.

Grupurile de mediu cer standarde globale clare și puternice, care să stimuleze națiunile să respecte regulile și reglementările comune cu privire la materiale plastice, penalizează în același timp produsele și practicile dăunătoare.

Va exista presiune pentru a ajuta țările din sudul global să se ocupe de problemele plastice create în nordul global.

Fapte despre plastic:

  • Se crede că peste cinci trilioane de bucăți de plastic se află în oceanele lumii, ceea ce poate dura ani să se descompună.
  • În fiecare an, sunt produse 400 de milioane de tone de plastic, iar 40% din acestea sunt de unică folosință - plasticul folosit o singură dată înainte de a fi aruncat.
  • Peste opt milioane de tone de plastic intră în oceanele lumii în fiecare an, iar cea mai mare parte scapă de pe uscat
  • Nu tot plasticul poate fi reciclat, fie din cauza modului în care este fabricat, fie pentru că este prea scump sau dificil de făcut
  • Animalele de pe uscat sau de pe mare pot fi afectate de plastic. Pot rămâne prinși în pungi de sau în ambalaje pentru alimente sau pot confunda plasticul cu alimente.