tabara

Trebuie să vă recunosc că primele două filme ale vloggerului Selly nu mi s-au părut atât de proaste încât să nu mă enerveze campania de marketing agresivă. Doar că unii pur și simplu nu știu să se oprească și continuă să plătească bani buni pe marketing ca să își promoveze noile creații. Tabăra este promovat ca un film de lung metraj care a avut premiera în urmă cu doar câteva luni în cinematografe, iar în mai puțin de 90 de zile a ajuns pe Netflix.

Ca de obicei, mainstreamul disperat de atentie, reach și clickuri de la puștani care dau click când văd un titlu cu Selly, a ridicat la grad de artă această 'capodopoera' a cinematografiei de la noi. 

Tabăra a ajuns pe Netflix deși ar rula încă în cinematografe și a fost laudat de 'presa de specialitate' cu realizările sale.

Producția asta probabil ar fi trebuit să ajungă pe Youtube unde puștanii de 9-14 ani ce îl urmăresc pe Selly ar fi comentat că au văzut o improvizație mai lungă a unor personaje prezente pe această platformă: 5Gang, gemenii Munteanu, Dorian Popa , Bromania...

E atât de amatoricesc filmul ăsta încât e greu să nu îți rămână în minte momentele de publicitate la Kaufland, BT Pay sau sticksurile de la Campofrio.

Ce au vrut să facă Selly și amicii lui și ce a ieșit ? 

Sinopsisul fimului sună cam așa: Filmul Tabăra spune povestea unor copii care ajung într-o tabără de “deztehnologizare” în care sunt învățați să scape de dependența de tehnologie, de la telefoane până la social media și tablete. Filmul are un scop moralizator, însă este combinat cu mult umor și intrigi interesante. Tabăra este un film românesc independent și totodată ultimul proiect al trupei 5GANG.

Realitatea, după ce am urmărit filmul, e că nu am schițat nici măcar un zâmbet . Nu am regăsit nici o urmă de morală... și nici măcar  nu am înțeles scenariul. 

Ultimul proiect al trupei 5 Gang ... pe anul 2021 era descrierea completă. Pentru că după o despărțire lacrimogenă, în martie Facebook-ul s-a umplut de reclame cu marele turneu de reunire al trupei... 5Gang... Marketingul ăsta.

Acum, distribuția producției este aleasă: Andrei Șelaru (Selly), Dia, Cristi Munteanu, Andrei Gavril, Angel Popescu, Dorian Popa, Matei Dima și Vali Dobrogeanu... ultimul semnând și regia acestei mai producții cinematografice. Tot el se laudă că a și scris această aventură care ar trebui să te facă să râzi.

Am zis că sunt prea rău, că nu sunt înțelegător ... că judec prea mult. Doar că mi s-a părut prea mult să suport promovarea obsesivă până și pe site-urile pe care încă le mai urmăresc. 

Comentariile de mai jos vin de la oamenii care au avut inspirația să se ducă la cinema să vadă producția:

"Somebody, stop me!" zicea pe vremuri Jim Carrey in The Mask. E, sa-i spuna cineva si lu' Selly. Trebuia sa se opreasca dupa 5Gang: Un altfel de Craciun (2019). Singura care joaca ceva in film e Madalina Bellariu Ion cat si Dorian Popa care "joaca de rupe". In rest e plin de clisee de la costumarea personajelor in aceleasi haine violet, am mai vazut asta la cercetasi doar ca era pe verde, dar aici e vorba de o tabara de deztehnologizare totusi. Cu ce ramai dupa vizionare? Cu bataia cu mancare, alt cliseu vazut prin 1900 toamna la filmele cu Stan si Bran. Totusi, dupa parerea mea, textierul trebuia concediat inainte, nu dupa. Oricum bag mana in foc ca la anu' o sa auzim de Tabara la GOPO, o sa ia premiu la categoria "Cel mai plictisitor film romanesc ever." In incheiere astept cu nerabdare urmatorul film al lui Selly care mai mult ca sigur va fi cu bebelusi. - Daniel pe pagina filmului de pe Cinemagia.

Mai bine aruncam banii de pe bilet si ma prefacem ca i-am pierdut. Te mai lasă si cu un vibe nasol. - Andrei, pe Cinemagia

Noi am crezut ca este un film educativ, care sa dea un impuls copiilor care pasesc intr-o lume cu multe necunoscute, dar de fapt a fost reclama oribila pentru Kaufland si pentru Dorian Popa! Daca vreti sa faceti un film, dedicati-va. Voi vindeti fraierilor iluzii! Nu vreti decat sa faceti bani cu nemiluita. Ca sa aduceti un aport copiilor sau celor cărora doriti sa le aratati o lume mai buna, dedicati-va si mai lasati banii sa vina si natural, din sinceritate si devotament, nu din minciuni oribile! Nota mea pentru acest film este 0! Nu stiu cat conteaza pentru voi acest comentariu, dar sa stiti ca va veni timpul cand aceste retele de socializare isi vor pierde audienta pentru ca livreaza numai prostii , iar atunci vor triumfa doar cei care livreaza intradevar lucruri de calitate! Lasati actori sa joace in filme! - scrie un alt utilizator, mai amabil.

Acum e rândul meu să fiu rău: dacă anterioara producție a lui Selly mi s-a părut în regulă, producția asta pare să fie făcută la plictiseală. Cred că scenariul a fost făcut după o repriză de beție sau la mișto. Baieții au dat play la cele mai proaste comedii americane cu tineri în tabere de vară si au ales de acolo cele mai clișeice faze. Au avut doar proasta inspirație să facă un casting în parcarea unui mall sau hipermarket și să aleagă niste vlogeri care nu au nici o legătură cu talentul în actorie. Păcat că Angel Popescu apare foarte rar... am fi văzut și noi un actor în filmul ăsta.

Pănă la urmă, nu am înțeles: I-au  "deztehnologizat" pe tinerii ăia ? 

Dar, remarcabil, să strângi 1 milion de dolari încasări pentru un film al cărui buget a fost investit aproape în totalitate pe marketing, reclama și umflarea cu pompa chiar sunt o reușită. 

E deranjant totuși să primești atâtea știri cu marile realizări ale unei producții de la zeci de site-uri care aleargă doar după trafic. Atât de multă falsitate nu am mai văzut de mult... dacă tot continuă, puștanii ăștia din film chiar vor avea senzația că sunt actori.

Totuși, dacă ai timp de pierdut și pe Netflix îți apare recomandarea pentru Tabăra în lista de Top Vizualizări, ar trebui să nu uiți că aparențele înșeală iar cifrele nu reflectă totuși o realitate.