ulei

De două zile m-au înnebunit guvernanții, Protecția Consumatorilor și televiziunile cu asigurări că avem suficiente stocuri și că nu e nevoie ca oamenii să se înghesuie în magazine de frica să nu rămână fără ulei.

Băi băieți: ne mai prostiți mult cu vrăjeala asta și vă faceți că plouă, ascunzând sub preș adevăratele motive pentru care apar în presă și pe rețelele sociale informațiile că oamenii se îngrămădesc să cumpere prea mult ulei ? 

Motivul pentru care o fac e pur economic, uleiul s-a scumpit deja în draci în ultimele luni. 

Când ați cumpărat ultima oară o sticlă de ulei domnilor ? Ăia pe care îi vedeți că sunt cu cărucioarele pline la supermarket nu sunt nici pe departe oameni obișnuiți. Nu domnilor, sunt clasicii bișnițari care cumpără un produs ieftin urmând să îl vândă la suprapreț în magazinele de cartier sau în magazinele alea de la sate... pentru că românul obișnuit de la sate nu își permite să ajungă la un mare magazin de la oraș.

De când marele Florin Câțu ne-a salvat economia, când se luptă el să ajungă președinte de partid, economia nu doar ca luat-o la vale, dar e vai de noi.

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale... raportau cei de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

De fapt românii au simțit pe pielea lor cum portofelele lor au început să își permită mai puține lucruri de prin toamnă. Nu i s-a părut nimănui că uleiul vegetal a sărit de la 5,5 lei pe litru la 7,2, dacă aveai noroc să nu ai la raft decât ulei de la 7,9 lei. 

Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut cu aproape 33% în septembrie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent. Deci cam de atunci au sărit și prețurile la alimente de bază.

Dar pentru că nu era de ajuns, românului i s-au dublat facturile la gaze, energie, încălzire centralizată....

Românul care conduce mașini de vreo 1000 de euro ca să ajungă la muncă, a văzut cum i s-au triplat sumele cerute pentru asigurările obligatorii. 

Statisticile ne arată că din ianuarie 2022 până în momentul scrierii acestui articol prețul pentru în litru de carburant a crescut de la 6 lei la 8 lei... deci cu doi lei mai mult.

Și tot datele ne arată că economia duduie atât de tare încât indicele ROBOR la 3 luni a crescut de la începutul anului până în prezent la maximul ultimilor 9 ani. Altfel spus cei care au credite la bănci plătesc în medie cam cu 200 de lei pe lună mai mult pentru un credit. 

Că să fiu și mai bine înțeles, dacă ești din Constanța, de exemplu, plătești dublu pentru încălzire și apă caldă, plătesti dublu pentru transportul in comun, platesti de te ard buzunarele parcările... plătești mai mult pe taxe și impozite.

Dar să fim și mai clari, si pâinea s-a scumpit domnilor... numai că Florin Câțu nu mănâncă pâine, el este cu cozonaci și alte cele.

Oamenii se îngrămădesc în magazine nu pentru că le-ar fi frică că nu o să mai găsească ulei, ci pentru ce mai ieftin acum iar povara economică din ultimul an i-a afectat serios.

Așteptăm de la vrăjitorii care urlă ca goarnele stricate să ne anunțe ce vor face cu prețurile... nu cu stocurile, care sunt suficiente.