iod

Oamenii din întreaga Europă par să se aprovizioneze cu pastile de iod, pe fondul temerilor de o consecință nucleară din cauza invaziei Rusiei din Ucraina.

Farmaciile din cel puțin trei țări UE spun că au înregistrat o creștere a cererii de când luptele au izbucnit în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl săptămâna trecută și după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor de descurajare nucleară sa intre în alertă maximă.

Experții în medicină nucleară spun că pilulele ar trebui luate numai la îndrumarea experților în sănătate publică.

Uniunea Farmaciştilor din Belgia a declarat agenţiei de presă Belga că peste 30.000 de cutii au fost distribuite numai luni. Farmaciile belgiene eliberează gratuit comprimatele celor care au o carte de identitate belgiană.

Este o poveste similară în Finlanda și Olanda, cererea a crescut în ultima săptămână. În weekend, unele farmacii au epuizat stocul, dar Asociația finlandeză a farmaciștilor a spus că nu este nevoie să facem stoc de astfel de pastile, deoarece există o mulțime de provizii.

Comprimatele de iod pot fi luate pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer tiroidian în cazul unui accident nuclear, conform Autorității norvegiene pentru radiații și siguranță nucleară.

Iodul radioactiv eliberat în timpul unui astfel de eveniment poate fi absorbit de glanda tiroidă atunci când inhalează aer contaminat. Tabletele de iod ajută la oprirea acestei absorbții și, ca urmare, reduc riscul de a dezvolta cancer tiroidian.

Cu toate acestea, Comisia de Reglementare Nucleară din SUA notează că este o „protecție foarte specializată”.

„Evacuarea este cea mai eficientă măsură de protecție în cazul unei urgențe radiologice. Pentru că protejează întregul corp (inclusiv glanda tiroidă și alte organe) de toți radionuclizi și toate căile de expunere”.