ministru afganistan

Cu câteva zile înainte ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor în august anul trecut, Ashraf Ghani, președintele afgan, a fost „primit” în Emiratele Arabe Unite. S-a presupus că ar fi luat cu el 169 de milioane de dolari, din vistieria țării sale.

După șase luni, Khalid Payenda, cândva ministrul de finanțe al lui Ghani, conduce un Uber în Washington DC.

„Dacă termin 50 de călătorii în următoarele două zile, primesc un bonus de 95 de dolari”, a spus Payenda pentru Washington Post, de la volanul unui Honda Accord.

În vârstă de 40 de ani, el a supravegheat odată un buget de 6 miliarde de dolari susținut de SUA. The Post a raportat că într-o singură noapte de la începutul acestei săptămâni, el a câștigat „puțin peste 150 de dolari pentru șase ore de muncă, fără să-și socotească naveta – o noapte mediocră”.

Payenda i-a spus unui pasager că mutarea sa de la Kabul la Washington a fost „o schimbare destul de mare”.

El a mai spus că este recunoscător pentru oportunitatea de a-și putea întreține familia, dar „În acest moment, nu are niciun loc. Nu aparține nimănui. Este un sentiment foarte gol.”

Afganistanul se confruntă cu o criză umanitară și economică, activele fiind înghețate și tăiate de la ajutorul internațional, care ar necesita recunoașterea guvernului taliban care a înlocuit regimul susținut de SUA.

Ziarul american The Post a descris experiența lui Payenda la sfârșitul anului 2020, când mama lui a murit de Covid-19 într-un spital sărac din Kabul. A devenit ministru de Finanțe după aceea, lucru pe care spune că și-ar fi dorit să nu-l fi făcut.

„Am văzut multă urâțenie și am eșuat”, a spus el. „Am făcut parte din eșec. Este dificil când te uiți la mizeria oamenilor și te simți responsabil.”

Payenda a spus pentru The Post că crede că afganii „nu au avut voința colectivă de a se reforma, de a fi serioși”. Dar el a mai spus că SUA și-au trădat angajamentul față de democrație și drepturile omului după ce a făcut din Afganistan o piesă centrală a politicii post-11 septembrie.

„Poate că au fost intenții bune inițial, dar Statele Unite probabil nu au vrut să spună asta”, a spus Payenda.

Payenda a demisionat din funcția de ministru de finanțe cu o săptămână înainte ca talibanii să pună mâna pe Kabul, deoarece relația sa cu Ghani s-a deteriorat. De teamă ca președintele să-l aresteze, a plecat în SUA, unde s-a alăturat familiei sale.

„Am avut 20 de ani și sprijinul lumii întregii lumi pentru a construi un sistem care să funcționeze pentru oameni”, a spus Payenda într-un mesaj text către un oficial al Băncii Mondiale la Kabul în ziua căderii capitalei, citat de The Post.

„Tot ce am construit a fost un castel de cărți care s-a prăbușit atât de repede. O casă de cărți construită pe temelia corupției.”