netflix rusia

Gigantul american de streaming Netflix a decis să nu respecte legea rusă care impune tuturor furnizorilor de conținut video cu peste 100.000 de vizionări zilnice să adauge 20 de canale TV gratuite pe platforma lor. 

„Având în vedere situația actuală, nu avem de gând să adăugăm aceste canale la serviciul nostru”, a declarat luni un purtător de cuvânt Netflix pentru Variety.

Site-ul de conținut video la cerere a numit pachetul obligatoriu drept „canale de propagandă” și a declarat că unul dintre ele era „Spas, un canal operat de Biserica Ortodoxă Rusă”. Punctul religios la care se referea se numește Spas, care înseamnă „Mântuitor” în slavona bisericească. Cele două pachete care cuprind setul obligatoriu includ și câteva canale de divertisment, un canal de desene animate pentru copii și un canal de muzică.

Netflix a fost localizat în Rusia în urmă cu peste un an. Filiala sa din Rusia a fost adăugată pe lista oficială a furnizorilor de conținut la sfârșitul lunii decembrie, după presiunea exercitată de concurenții săi asupra autorității de reglementare a mass-media RKN. Serviciul a avut la dispoziție două luni pentru a respecta regulile legate de cele 20 de canale must have după aceea, termenul expirând marți.

Spre deosebire de multe alte companii occidentale care s-au angajat să nu mai facă afaceri în Rusia din cauza operațiunii militare în curs împotriva Ucrainei, Netflix va continua să ofere servicii abonaților ruși, „în timp ce monitorizează situația îndeaproape”, a raportat Variety.

Rămâne de văzut dacă dorințele celor de la Netflix se vor pupa cu prevederile legale din Rusia și dacă nu cumva platforma Netflix va fi interzisă.