viasat

Se crede că Rusia a piratat furnizorul american de comunicații prin satelit Viasat în ziua invaziei sale în Ucraina.

Agențiile occidentale de informații au investigat incidentul și, deși nu au făcut încă o acuzație publică, ei cred că Rusia a fost în spatele acestui atac cibernetic. Pare a fi cel mai important atac cibernetic legat de conflict de până acum, care afectează comunicațiile militare, precum și guvernamentale.

În general, însă, oficialii occidentali spun că Ucraina s-a dovedit mai rezistentă la atacurile cibernetice decât se așteptau mulți. Agențiile de informații occidentale investighează piratarea Viasat, care asigură comunicații printr-o rețea de sateliți.

Furnizorul Viasat ar fi fost lovit de un atac cibernetic sofisticat care a șters dispozitivele în ziua în care a început invazia. Mai mult, atacul afectat și alte țări din Europa.

Viasat a declarat pentru BBC că înlocuiește modemurile unor clienți, dar infrastructura rețelei de bază și satelitul în sine nu au fost deteriorate.

„Viasat lucrează activ cu distribuitorii pentru a restabili serviciul pentru acei utilizatori de bandă largă fixă ​​din Europa afectați de acest eveniment”, se arată într-un comunicat.

Compania nu a spus cine crede că se află în spatele atacului cibernetic și a spus că guvernul SUA va oferi detalii in curand.

Oficialii occidentali cred că acest incident a fost aproape sigur opera Rusiei, dar încă nu au adunat dovezile pentru a face o acuzație publică.

Ei cred că se încadrează strâns în doctrina militară rusă, în care atacurile cibernetice sunt folosite pentru a sprijini obiective militare specifice - în acest caz încercând să semăne confuzie prin perturbarea comenzii și controlului ucrainean.

În ultimele zile, autoritățile cibernetice americane au avertizat că sunt „conștiente de posibile amenințări la adresa rețelelor de comunicații prin satelit din SUA și internaționale”, iar FBI-ul american și Agenția de securitate cibernetică și a infrastructurii (Cisa) au îndemnat furnizorii să-și îmbunătățească securitatea din cauza riscurilor potentiale.

Se crede că agenția de informații militare a Rusiei, GRU, ar fi fost în spatele hack-ului Viasat, potrivit unui raport din Washington Post.  Alți oficiali mai spun că GRU a condus operațiuni împotriva Ucrainei.