sadgram

Sadgram, o alternativă melancolică, alb-negru, la Instagram, care le cere utilizatorilor să posteze fotografii triste cu ei înșiși, ar putea fi lansată în Rusia săptămâna aceasta, au spus creatorii săi, pentru a-și exprima tristețea față de pierderea serviciilor populare, cum ar fi platforma de partajare a fotografiilor din SUA.

Rusia a restricționat accesul la Instagram din 14 martie și ulterior a declarat proprietarul Meta Platforms vinovat de „activități extremiste”, în timp ce Moscova luptă pentru a controla fluxurile de informații după ce a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie.

Instagram a spus că decizia de a-l bloca va afecta 80 de milioane de utilizatori din Rusia.

Deși oamenii pot accesa totuși uneori platforma de partajare a fotografiilor folosind o rețea privată virtuală, alternativele interne au început să apară, cea mai recentă fiind „Grustnogram” sau „Sadgram” în engleză.

„Postează poze triste cu tine, arată asta prietenilor tăi triști, fiți triști împreună”, se arată într-un mesaj de pe site-ul platformei.

O imagine a interfeței de utilizator planificată a aplicației a arătat o femeie într-o haină de blană stând în fața Catedralei Sf. Vasile din Piața Roșie din Moscova. Bara de căutare le spune utilizatorilor să caute compatrioți triști.

În loc de butonul de „like” în formă de inimă de pe Instagram, Grustnogram oferă o inimă frântă și opțiunea de „a fi trist”.

„Suntem foarte tristi că multe servicii populare și de înaltă calitate își opresc activitatea în Rusia din diverse motive”, a declarat Afisha Daily, citat de Alexander Tokarev, unul dintre fondatorii serviciului.

„Am creat Grustnogram pentru a ne întrista împreună și pentru a ne sprijini reciproc”.

Tokarev a spus că patru persoane, inclusiv doi programatori independenți, s-au aflat în spatele proiectului și a spus că se așteaptă ca aplicația să apară pe Google Play până la sfârșitul săptămânii și mai târziu în App Store.

Rossgram, o imitație a Instagramului ca nume, design și schema de culori, urma să fie lansată în această săptămână, dar fondatorii săi au reușit să publice doar un videoclip cu un prototip la câteva ore după ora programată de lansare.