tesla berlin

Producătorul de mașini electrice Tesla și-a deschis marți prima fabrică europeană, la periferia Berlinului, într-un efort de a cocura cu producătorii germani de automobile pe teritoriul lor.

Compania spune că noua sa „Gigafactory” va angaja 12.000 de oameni și va produce 500.000 de vehicule pe an, odată ce va fi pe deplin în funcțiune. Producția inițială se va concentra pe vehiculul utilitar sport compact Model Y de la Tesla.

Cancelarul german Olaf Scholz a participat la ceremonia de deschidere din Gruenheide, în sud-estul capitalei Germaniei, alături de șeful Tesla, Elon Musk, care a susținut un dans improvizat pentru fani, în timp ce primele mașini au ieșit din fabrică pentru livrare.

Ulterior, el a postat un comentariu pe Twitter prin care mulțumește Germaniei cu cuvintele „Danke Deutschland!” înconjurat de steaguri germane.

tesla berlin

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că deschiderea fabricii este „un simbol frumos” că mașinile pe benzină pot fi înlocuite cu vehicule electrice într-un moment în care Germania și alte țări europene încearcă să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se îndepărteze de carburantii din Rusia.

Tesla a început să construiască marea unitate cu mai puțin de trei ani în urmă, înainte de a primi permise oficiale pentru a face acest lucru. Dacă acele autorizații nu ar fi fost eliberate, compania ar fi trebuit să niveleze șantierul.

„Aceasta este o cultură diferită a riscului companiei”, a spus Habeck, după ce i s-a cerut să compare abordarea Tesla cu ritmul lent al proiectelor de construcții germane, cum ar fi noul aeroport din Berlin din apropiere, care a fost deschis cu nouă ani întârziere.

Activiștii de mediu au avertizat că fabrica ar putea afecta rezervele de apă potabilă din regiune.

Tesla a respins aceste avertismente. Compania a refuzat marți majoritatea accesului mass-media la site și la ceremonie.