rosu aprins

Cel mai nou film Disney Pixar „Turning Red / Roşu aprins” o prezintă pe Meilin Lee, o tânără de 13 ani încrezătoare, uşor naivă, înconjurată de un grup de prieteni, cu un palmares admirabil la şcoală şi o relaţie mai bună decât media cu familia ei. 

„Turning Red / Roşu aprins” o prezintă pe Mei Lee, o tânără încrezătoare, ciudăţică, în vârstă de 13 ani, care trebuie să se împartă între viaţa haotică de adolescentă şi cea de fată cuminte a mamei. Ming, mama ei protectoare, chiar uşor dominatoare, nu este niciodată prea departe de fiica ei - o realitate cu care Mei nu se împacă deloc. Şi, de parcă toate schimbările adolescenţei nu ar fi fost suficiente, oridecâteori devine prea entuziasmată (ceea ce se întâmplă ÎNCONTINUU), tânăra se transformă într-un uriaş panda roşu.

La prima vedere, Meilin - Mei pentru prietenii ei - are toate motivele să se aştepte la un traseu lin de-a lungul şcolii gimnaziale. Dar, după cum punctează regizorul Domee Shi, nu aşa decurge viaţa pentru majoritatea tinerilor de 13 ani. „Mi-am dorit foarte mult să explorez conflictele unei adolescente, să aprofundez felul în care se frământă între a fi o fiică bună şi a-şi îmbrăţişa adevăratul sine dezordonat.”

Relaţia mamă-fiică ocupă locul central în „Turning Red / Roşu aprins”, fiind şi o temă foarte aproape de inima regizoarei Shi, care s-a aflat în spatele scurtmetrajului Pixar, câştigător al premiului Oscar în 2018, „Bao”. Ea declară că atunci când a fost întrebată de ce găluşca din scurtmetraj era bărbat, răspunsul ei a fost – se pare – profetic: „Am spus că ar fi fost nevoie de mult mai mult pentru a explora relaţia mamă-fiică”, spune Shi. „De fapt, asta a jucat un rol de factor motivant în pitch-ul meu pentru noul film. Relaţia mama-fiică nu este niciodată albă sau neagră. La începutul filmului, Mei îşi iubeşte cu adevărat relaţia cu mama ei, dar este atrasă în direcţii noi, aşa cum păţesc mai toţi cei de vârsta ei. Este o perioadă de mari schimbări.”

În „Turning Red / Roşu aprins”, această fază a creşterii, adolescenţa, este marcată într-un mod total neaşteptat: atunci când emoţiile lui Mei o înving, ea se transformă într-un uriaş panda roşu. „Într-un minut, totul este perfect”, spune Shi. „Şi apoi, deodată, e mult mai înaltă, mai flămândă, mai plină de emoţii. Ea a fost, de fapt, transformată într-un panda roşu uriaş şi singura modalitate de a se transforma înapoi într-o fată este să respire adânc, să se calmeze şi să-şi controleze emoţiile.”

Potrivit producătorului Lindsey Collins, acţiunea din „Turning Red / Roşu aprins” are loc în Toronto, Canada, la începutul anilor 2000. „Se petrece într-un timp şi un loc familiar”, spune Collins. „Nu este o lume magică. Acest lucru este important pentru că povestea în sine este destul de fantastică, cu o fată care atinge un tip magic de pubertate şi se transformă într-un mare panda roşu - totuşi, cu toţii încă putem empatiza cu ea”.

„Este vorba despre acel moment din viaţa noastră când încercăm să ne dăm seama cine suntem. Avem o fată care este sfâşiată între familia şi prietenii ei şi care descoperă că nu este deloc cine credea că este. Şi mai avem mama a cărei fiică este brusc interesată de muzică ciudată şi de băieţi – o mamă care se luptă ca fiica ei să devină ceea ce trebuie. Este o temă universală, indiferent dacă eşti părintele, copilul sau poate ambele.”

Dar, spune Collins, nu doar acea relaţia profundă deosebeşte filmul de alte poveşti despre maturitate, ci şi abordarea lui Shi. „Are o energie pe care o găsesc cu adevărat captivantă – este un motor”, spune Collins. „Se mişcă repede; este super hotărâtă.”

Cineaştii au apelat la nou-venita Rosalie Chiang pentru a fi vocea lui Meilin; Sandra Oh îşi împrumută vocea mamei protectoare a lui Mei, Ming. Grupul de prieteni uniţi al lui Mei sunt Ava Morse, ca Miriam, Maitreyi Ramakrishnan, ca Priya, şi Hyein Park, ca Abby. Distribuţia îi include şi pe Orion Lee în rolul tatălui lui Mei, Jin, Wai Ching Ho în rolul bunicii, Tristan Allerick Chen drept colegul de clasă Tyler şi Addison Chandler ca Devon, iubitul secret al lui Mei.

Regizoarea Domee Shi a pornit demersurile din spatele filmului „Turning Red / Roşu aprins” cu o misiune importantă: să-şi cunoască personajele. „Cred că definirea personajelor cât mai devreme posibil este cel mai important lucru pentru a crea o poveste bună”, spune ea. „Primul obiectiv al unui regizor este ca publicul să se îndrăgostească de personajele tale – să fii suficient de interesat de ele în primele cinci până la zece minute pentru a vrea să stai jos şi să le urmezi în călătorie pentru următoarea oră şi jumătate.”

Aşa că Shi şi echipa ei au continuat să dezvolte genul de personaje care să capteze inimile spectatorilor. În fruntea listei, desigur, este Meilin Lee, în vârstă de 13 ani, iar Shi şi-a înconjurat protagonista cu o echipă de prieteni şi familie – fiecare cu o personalitate distinctă, care completează şi contrastează cu Mei în timp ce ea traversează adolescenţa. „Aceasta este o poveste foarte personală pentru Domee”, spune producătorul Lindsey Collins. „Este o poveste mamă-fiică plasată la începutul anilor 2000, care este pur şi simplu super tare. Şi are o atmosferă foarte diferită de celelalte filme Pixar. ”


Aspectul personajelor, adaugă Collins, este la fel de distinct. „Toată lumea din echipă a trebuit să se reconecteze cu copilul interior de 13 ani pentru a regăsi stilul pe care şi-l dorea Domee”, spune Collins. „Este o lume văzută prin ochii lui Mei. Totul este vibrant şi colorat. Designul este texturat, tactil, iar stilul de animaţie şi, din când în când, expresiile faciale sunt împinse uneori la extrem. Personajele sunt caricaturate, iar felul în care se mişcă şi pozează este proaspăt. Stilizarea lui Domee este extinsă prin artă, animaţie, cameră, iar pasiunea ei pentru anime străluceşte.”

Shi spune: „Am crescut uitându-mă la anime. Îmi place cât de repede şi liber se joacă cu emoţia - cum se pot schimba expresiile într-o clipă. A fost alegerea perfectă pentru un film despre o adolescentă care se află pe un roller coaster emoţional, cu toate schimbările de dispoziţie.”

Lista de personaje o include pe Mei, alături de cercul ei de prieteni şi familie şi membri ai unei trupe de băieţi cunoscută sub numele de 4*Town. Realizatorii au apelat la o panoplie de talente vocale pentru a ajuta personajele să prindă viaţă. „Decorul din Toronto al acestei poveşti a necesitat o distribuţie diversă”, spune producătorul executiv asociat Adrian Molina. „Sperăm ca tot mai mulţi oameni să regăsească experienţe ca ale lor pe marele ecran. Iar filmul acesta oferă o perspectivă unică a unei puştoaice din Canada, de origine asiatică, în vârstă de 13 ani care, în inima sa, arată cum suntem cu toţii conectaţi.”