Educaţia nu se opreşte niciodată

Într-o perioadă în care fenomenul abandonului şcolar a ajuns la cote alarmante, ca efect al pandemiei, eMAG împreună cu Fundaţia Nouă ne pasă lansează campania „Educaţia nu se opreşte niciodată”, care aduce în atenţia publică o problemă care afectează evoluţia economică şi socială a ţării ce nu mai poate fi amânată. 

Campania reprezinta totodată reprezintă şi o recunoaştere a profesorilor din programele de recuperare a materiei „Nouă ne pasă” dezvoltate de Fundaţia Nouă ne pasă, care îi învaţă pe copii că cea mai importantă lecţie este aceea de a nu renunţa.

În România, unu din patru copii din mediul rural renunţă la şcoală înainte de a ajunge în clasa a VIII-a, lipsa resurselor materiale şi rezultatele şcolare foarte slabe fiind printre principalele cauze ale abandonului. Anual, peste 45.000 dintre copiii României abandonează şcoala, iar 44,3% dintre copiii din mediul rural se află în pragul sărăciei şi a excluziunii sociale.

Cu ajutorul profesorilor, copiii înscrişi în programul „Nouă ne pasă” recuperează lecţiile de matematică şi română, ajungând la zi cu materia, astfel că îşi pot continua parcursul şcolar. Grupele cuprind maxim 10 copii care pot participa în program minimum trei ani, iar pe lângă ajutor de la profesori, ei primesc şi o masă caldă de trei ori pe săptămână. 

Participarea în program este deschisă oricărui profesor din mediul rural care aplică cu propuneri de proiecte, fiind selectate cele mai bune aplicaţii. Fiecare şcoală selectată beneficiază de sprijin financiar, iar suma oferită acoperă cheltuielile pentru masa copiilor la şcoală, materialele didactice şi plata profesorilor.

Din 2016, programul „Nouă ne pasă” a crescut şi a ajuns în cele mai îndepărtate şi sărace zone: de la şase şcoli din cinci judeţe, programul a crescut la 84 de şcoli din 31 de judeţe, cu 2.422 de copii susţinuţi de 377 de profesori în anul şcolar 2021 – 2022. În urma participării în program, prezenţa la şcoală a copiilor s-a îmbunătăţit cu 80%, iar notele au crescut cu aproximativ un punct  în decursul unui an şcolar. 

„Atunci când educaţia nu se opreşte, evoluăm şi ca societate, şi la nivel individual. Putem schimba paradigma noastră economică, a unei Românii ca furnizor de mână de lucru ieftină, cu aceea a unui stat cu o populaţie bine educată, care produce valoare. Dar pentru aceasta trebuie să avem grijă de copiii noştri şi să îi ţinem în şcoală. De peste 10 ani suntem implicaţi în programe de educaţie remedială alături de Fundaţia Nouă ne pasă, care a demonstrat că are un impact vizibil în comunităţile unde activează şi poate schimba vieţi. Pentru un viitor cu oameni responsabili, eMAG îşi pune la dispoziţie platforma pentru donaţii, pentru ca centrele din programul Nouă ne pasă să ajungă în cât mai multe locuri şi să îi susţinem împreună pe profesorii din <<Clasa care nu se lasă>>”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG.

„Suntem recunoscători tuturor celor care nu au rămas indiferenţi la problemele din educaţie, dar mai ales profesorilor din programul „Nouă ne pasă”, care nu s-au lăsat învinşi de neajunsuri şi au luptat ca fiecare copil care le-a trecut prin clasă să rămână în şcoală o perioadă cât mai lungă de timp. Datorită lor, rata abandonului şcolar este aproape de zero acolo unde avem centre after school”, a declarat Tudor Vlad, Preşedinte Fundaţia Nouă ne pasă.

Oricine poate susţine programul Nouă ne pasă cu o donaţie direct din aplicaţie sau din site atunci când achiziţionează un produs şi poate astfel contribui la susţinerea orelor de educaţie remedială pentru copiii cu risc de abandon şcolar. 


Campania „Educaţia nu se opreşte niciodată” face parte din platforma de sustenabilitate eMAG „Responsabilitatea noastră nu se opreşte niciodată” şi reprezintă şi un omagiu pentru profesorii din programele de recuperare „Nouă ne pasă” dezvoltate de Fundaţia Nouă ne pasă, care îi învaţă pe copii că cea mai importantă lecţie este aceea de a nu renunţa.