discoverEU

DiscoverEU, inițiativa Comisiei Europene care permite tinerilor de 18 ani să câștige un permis de călătorie gratuit, revine cu prima rundă de înscrieri din anul 2022.

Începând cu 7 aprilie și până pe 21 aprilie, tinerii care locuiesc într-una dintre țările participante la programul Erasmus+ și care sunt născuți între 1 iulie 2003 și 30 iunie 2004 vor putea candida pentru un permis de călătorie gratuit.

70.000 de permise de călătorie vor fi puse la dispoziție în 2022, la nivel european: 35.000 la runda din aprilie și alte 35.000 la runda prevăzută pentru luna octombrie. Pentru runda din aprilie, tinerii din România pot aplica pentru unul dintre cele 1467 de premise de călătorie alocate la nivel național.

Pe lângă permisul de călătorie, tinerii care călătoresc cu DiscoverEU vor primi și un card de reduceri pe care îl vor putea folosi pentru a achita o parte din costurile legate de mâncare, cazare, transport local, cultură, sport și multe alte activități.

Procesul de înscriere pentru această oportunitate este unul simplu: candidații eligibili trebuie să răspundă la un test cu răspunsuri multiple pe Portalul European pentru Tineret (deschis de pe 7 aprilie 2022 până pe 21 aprilie 2022) despre Uniunea Europeană în general și despre alte inițiative ale UE care vizează tinerii. Testul este deschis doar pe perioada depunerii aplicațiilor. O întrebare suplimentară îi va invita pe tineri să facă o estimare a numărului de persoane care aplică la această rundă și care sunt născute într-o zi de marți. Cu cât estimarea este mai aproape de răspunsul corect, cu atât solicitantul primește mai multe puncte. Acest lucru va permite Comisiei să realizeze un clasament al candidaților. Comisia Europeană va oferi permisele de călătorie solicitanților în funcție de poziția acestora în clasament, până la epuizarea biletelor disponibile.

Câștigătorii vor fi contactați printr-un e-mail câteva săptămâni mai târziu. Cei care nu au câștigat vor fi înscriși pe o listă de rezervă și vor fi contactați în cazul în care se vor elibera permise de călătorie.

Toți candidații eligibili sunt invitați să se alăture comunității DiscoverEU prin intermediul grupului oficial de Facebook #DiscoverEU, pentru a urmări ultimele noutăți și a împărtăși opinii și experiențe cu alți călători.

Comisia Europeană a lansat DiscoverEU în iunie 2018, ca urmare a unei propuneri din partea Parlamentului European. Inițiativa a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, peste 860.000 de tineri au aplicat pentru 130.000 de permise de călătorie disponibile. La rundele anterioare au candidat 16.360 de tineri din România, dintre care 5038 au primit un permis de călătorie.

Conform sondajului realizat de Comisia Europeană, 66% dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul din țara de reședință. Pentru mulți, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au indicat că au devenit mai independenți. Experiența DiscoverEU le-a oferit o mai bună înțelegere a altor culturi și a istoriei europene. De asemenea, le-a îmbunătățit abilitățile de limbi străine. Două treimi au spus că nu și-ar fi putut finanța permisul de călătorie fără DiscoverEU.