merito

Comunitatea profesorilor valoroşi ai Românei recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL) a crescut cu 14 noi membri. Laureaţii sunt exponenţi ai profesorilor care învaţă continuu, inovează, îşi duc practicile mai departe în afara claselor lor şi răspândesc Educaţie de calitate acolo unde nu există acces la aceasta.

Cei 14 profesori care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra a generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor, precum: Mădălin Ghiuler, tânărul profesor de matematică din Focșani care reușește printr-o abordare personală să determine elevii să învețe matematica prin logică; ca Elisabeta Niță, care reușește să fie atât profesoară de matematică, cât si terapeut pentru copiii cu afecțiuni oncologice din programul „Școala de Spital” în cadrul Institutelor Oncologice din București; ca Sorin Haiduc din Arad, profesor de matematică și director care conduce prin exemplu, demonstrând că un lider nu se impune forțat, ci influențează cadrele didactice să exceleze, ei fiind la baza sistemului educațional; ca Anca Dediu învățătoare si directoare în Cudalbi, care găsește mereu metode inovative de a menține interesul crescut al elevilor față de școală și față de protejarea mediului înconjurător sau ca Gabriella Zsombori, care, după ce a predat la Universitate, a decis sa revină la liceu și să transmită pasiunea ei pentru matematică atât elevilor, cât și copiilor înscriși la Asociația Simplex.

Sunt oameni şi dascăli precum Liliana Olărașu, profesoara de matematică din Iași care a pus bazele proiectului L.I.R.A, „lecturez, înțeleg, rezolv și aplic”, un proces de învățare mai ușor pentru elevii ei; ca soții Nicoleta şi Emil Munteanu din Iași, care combină perfect pasiunile lor pentru proză, teatru și poezie pentru a oferi elevilor un pachet complet pentru a-și dezvolta atitudinea culturală; ca Liliana Chivulescu, învăţătoarea din Dâmbovița, care s-a întors în satul natal pentru a pune amprenta asupra viitoarelor generații, ajutându-i pe elevi să înțeleagă că școala este doar o etapă care te pregătește pentru viața reală; ca Ion David Pirneci, profesorul din Sohatu care a implicat întreaga comunitate în renovarea școlii și care își provoacă mereu elevii să evolueze atât academic, cât și în plan personal sau ca Laura Felea, care, prin activitatea ei din cadrul Palatului Copiilor din Tulcea, reușește să cultive elevilor ei, pe lângă partea academică și abilități de voluntariat, implicare si vorbit în public.

Sunt profesori dedicaţi ca Daniel Petrule din Brașov, fost jucător de rugby, devenit profesor şi director, care, prin proiectele sale, dezvoltă elevilor comportamente apreciate în societate, competențe digitale, dar și spiritul de echipă; ca Laura Piros premiată în proiectul „Creator în educație”, care își dorește să formeze copii autonomi, responsabili, cu un set de valori bine puse la punct și care să se descurce în fața provocărilor sau ca Anca Mezei, educatoarea din Săcele, un exemplu de reușită, perseverență și umanitate, un stâlp al comunității, care se simte datoare să sprijine copiii din orașul natal în a-și urma visele și a pune umărul pentru reducerea abandonului școlar din zone defavorizate.

Pe 18 mai 2022, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie au celebrat a VII-a generație de profesori MERITO, la finalul primei zile de Romanian Business Leaders Summit.

“Este înălţător să avem în faţa noastră profesori dedicaţi, cu vocaţie, care inovează şi înnobilează, deopotrivă, sistemul de educaţie. Comunităţile şcolare în care activează profesorii MERITO beneficiază de competenţele, de pasiunea lor pentru învăţământ şi au ocazia de a fi părtaşe la dovada vie că omul sfinţeşte locul. Felicit cadrele didactice premiate astăzi! Meritele dumneavoastră sunt incontestabile şi mă bucur că elevii pe care îi îndrumaţi au şansa uriaşă de a beneficia de veritabili mentori în formarea lor. Vă mulţumesc!” a fost mesajul transmis în deschiderea Galei de către doamna Ligia Deca, Consilier Prezidenţial, Departamentul Educaţie-Cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. La eveniment au participat și domnii Sorin Ion, Secretar de Stat pentru Învăţământul Preuniversitar, în cadrul Ministerului Educației, respectiv Radu Szekely, consilier al Ministrului Educaţiei.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Sunt aduşi în fața publicului și în lumina reflectoarelor profesori care găsesc modalități creative de a implica elevii în lecție, care lucrează cu pasiunile și aptitudinile elevilor, care cresc nivelul acestora şi care angrenează comunitatea locală în creșterea calității educației în școală. Cei 14 profesori MERITO 2022 sunt din toată ţara; din mediul rural, comunităţi dezavantajate sau şcoli de oraş, cu performanţe deosebite.

Profesorii laureaţi au fost selectați din peste 350 de recomandări procesate, validate online şi în teritoriu. Acesta a durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor. 

Am avut în vedere criterii de selecţie precum: gradul de inovaţie la clasă şi în afara acesteia în ultimii 2 ani; măsura în care îşi împărtăşesc practicile cu alte cadre didactice; impactul pe care îl au în comunitatea în care activează sau pentru beneficiari din zone dezavantajate şi în cultura de învăţare şi colaborare a Şcolii. Toți acești profesori au fost documentaţi online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi au fost intervievați de jurnaliști colaboratori. 

Am publicat toate poveștile documentate într-o galerie online, care păstrează emoția și mesajul profesorilor, pe www.merito.ro. Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia oferim premii (în valoare de câte 1.500 de euro, trofeul şi diploma MERITO) poveștilor cu cea mai mare încărcătură de valori și care transmitt în lume mesajul despre profesorii inovatori care ne pot schimba viața şi care ne modelează viitorul., se arată în comunicatul de presă al organiztorilor.

Comunitatea profesorilor laureaţi a crescut la 81 de dascăli, în a căror dezvoltare investim continuu şi care, împreună cu antreprenorii și managerii din RBL, lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online de dezvoltare profesională relevantă pentru aceştia. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi profesionaliza.

Inregistrarea evenimentului este disponibila aici.