atac de panică simona halep

Jucătoarea de tenis Simona Halep, fost numărul 1 mondial, a părăsit prematur turneul de tenis de la Rolland Garros 2022, acuzând un atac de panică care a afectat-o serios.

Problemele de sănătate mintală sunt tot mai prezente în lumea sportului, iar în lumea tenisului, Naomi Osaka, și ea fost number 1, și unul din cei mai bine plătiți sportivi, s-a retras de la turneul din Franța, anul trecut.  Sportiva a vorbit deschis despre problemele ei de sănătate mintală.

Osaka, cea mai bine plătită atletă din lume, a spus că s-a confruntat cu „crize lungi de depresie” de când a câștigat la United States Open în 2018. Ea a fost doar o nouă adăugare la lista de jucători renumiți în creștere rapidă care au vorbit despre sănătatea mintală.

Simona Halep, a fost învinsă în turul doi al turneului de tenis de la Rolland Garros, iar la conferința de presă ea a recunoscut că un atac de panică i-a afectat evoluția în acest meci.

„A fost doar un meci de tenis, trebuie să trec peste. M-am antrenat bine, am început bine, dar m-am panicat, nu știu de ce s-a intamplat, nu a existat un motiv pentru care să am acest atac, nu am astfel de atacuri de obicei, dar s-a întamplat acum. Se poate să fie pus prea multă presiune pe mine și de-aceea să se fi întâmplat.

O să fie bine, o să muncesc în continuare și o să vedem ce o să se întample. Nu a fost despre tenis, poate presiunea celor doi ani grei pentru toată lumea, accidentările de anul trecut, au fost multe momente grele și poate creierul a intrat în panică.

Cred că mâine o să fiu mai puternica decât azi, nu sunt speriată. Joc foarte bine la antrenamente și probabil că am pus o presiune prea mare, o să încerc să o gestionez mai bine” 

Ce este un atac de panică și de ce lumea nu ar trebui să se amuze pe acestă temă 

Voifibine.ro scrie că un atac de panică este o perioada scurtă, dar intensă de exacerbare a fricii și de multe ori se intamplă să vrem să știm cum putem oferi ajutor unei persoane ce trece prin asta.

Aceste atacuri implică simptome similare cu cele întâmpinate atunci când ne confruntăm cu o amenințare, inclusiv:

  • frică intensă
  • un sentiment de moarte
  • transpirație sau frisoane
  • tremurături
  • batai accelerate ale inimii
  • respiratie dificila
  • dureri de cap și în piept

Atacurile de panică diferă din cauza răspunsului tipic la teamă, deoarece nu există nicio amenințare reală.

Atacurile de panică se simt, de obicei, foarte incomode și provoacă o suferință semnificativă. Mulți oameni cred că se confruntă cu un atac de cord sau o altă problemă care poate pune viața în pericol.

Cum s-a manifestat atacul de panică al Simonei la Rolland Garros

În setul al doilea al meciului de la Paris, Simona a suferit un atac de panică pe teren și avut nevoie de intervenția medicilor. Ea a explicat, după meci, că știe exact ce a declanșat acest episod.

„Teama de a fi învinsă și pericolul iminent! Teama de înfrângere și senzația de pericol iminent i-au provocat bufeurile, vertijul și dispnee. Tremuratul, senzația de nod în gât, furnicăturile, transpirație”, au fost simptomele resimțite de Halep, după cum au constatat medicii care au tratat-o pe Simona, după reacția fizica severă cauzată de atacul de panică suferit în meciul pierdut la Roland Garros cu chinezoaica Zheng.

Ignorarea nu face parte din soluție

Ca marea majoritate a celor care vor să rămână optimiști și Simona a făcut o declarație pe care aproape toți cei care se lovesc de astfel de situații ar înțelege-o:

Nu o să facem o dramă din asta! A fost un atac de panică, totul e în regulă, nu am nimic. Un moment mai slab. Acum toți oamenii au un moment mai slab și cred că 99% au avut parte de un astfel de episod”, a transmis Simona.

Totuși, majoritatea medicilor specialiști spun că un episod de atac de panică se poate repeta oricând, fără să te aștepți la acest lucru.

Specialiștii francezi cu experiență particularizată la jucătorii de tenis recomandă, în funcție de severitatea tulburării de panică, un anumit tratament care include:

  • meditație și tehnici de relaxare;
  • schimbare a alimentației și adoptarea unei bune igiene a somnului;
  • terapia prin vorbe (psihoterapia): ajută înțelegerea atacului de panică și mai ales, învață cum să faci față;

În cazul sportivilor și în particular Simonei Halep, medicii evită utilizarea unor:

  • inhibitori selectivi pentru recaptarea serotoninei (SSRI);
  • inhibitori recaptare serotonină și norepinefrină (SNRI);
  • benzodiazepine;
Oricare ar fi abordarea, un atac de panică reprezintă o problemă serioasă de sănătate mintală pe care mulți dintre noi nu o înțeleg. Pentru Simona Halep, cel mai proabil, ar trebui să urmeze o perioadă lungă în care ar trebui să primească sprijin de la persoane specializate.