bitcoin

După ce s-a scufundat în iunie, prețul Bitcoin a rămas atât de scăzut încât a forțat consumul masiv de electricitate al blockchain-ului să scadă în mod similar. 

În ultimele două săptămâni, consumul de energie al Bitcoin a scăzut cu mai mult de o treime, conform estimărilor privind utilizarea anuală a energiei electrice. 

Foamea de energie a Bitcoin, care i-a alarmat pe ecologiștii și susținătorii consumatorilor îngrijorați de poluare și prețurile la utilități, provine din procesul de extragere a noilor jetoane. Minerii Bitcoin câștigă noi jetoane validând tranzacțiile printr-un proces inerent ineficient din punct de vedere energetic, folosind mașini specializate pentru a rezolva puzzle-uri complexe. Toate acele calcule de către toate acele mașini au dus la un apetit energetic care rivalizează cu cel al națiunilor întregi.

Consumul anual de energie al Bitcoin a scăzut de la aproximativ 204 terawatt-oră (TWh) pe an pe 11 iunie la aproximativ 132 TWh pe an pe 23 iunie. Dar, deși consumul său de energie electrică a scăzut, este încă foarte mare - aproximativ echivalent cu cantitatea de energie electrică pe care Argentina o folosește într-un singur an.

Câtă energie folosește rețeaua Bitcoin este legată de valoarea sa. Cu cât este mai valoroasă, cu atât este un mai mare stimulent pentru mineri să intensifice operațiunile - poate prin cumpărarea de mașini noi. Prețul Bitcoin a atins vârful în noiembrie 2021, ajungând la aproximativ 69.000 USD. De la acel vârf, economiștii au estimat că consumul anual de energie electrică al blockchain-ului a variat între aproximativ 180 și 200 TWh. Este aproximativ aceeași cantitate de energie electrică folosită de toate centrele de date din lume în fiecare an.

Valoarea Bitcoin a scăzut de luni de zile, dar nu a dus la o scădere imediată a consumului de energie, deoarece prețul a rămas peste un prag cheie. Dacă prețul rămâne peste 25.200 USD, rețeaua Bitcoin poate susține operațiuni miniere care consumă aproximativ 180 TWh anual, potrivit cercetătorilor. Deoarece minerii au investit deja în mașinile lor, probabil că le vor menține în funcțiune atâta timp cât vor putea obține niște jetoane.

Problema este că, dacă prețul Bitcoin scade prea mult, atunci minerii riscă să piardă bani din costurile cu electricitatea. Așa că ar putea întrerupe sau retrage mașinile mai vechi, mai puțin eficiente, care devin neprofitabile, ceea ce începem să vedem acum. Valoarea unui Bitcoin a rămas sub 24.000 USD din 13 iunie.