legea internetului de mare viteză

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix, care a fost adoptat de Parlament în data de 11 mai.

Legea a fost iniţiată de parlamentarii George Tuţă, Sabin Sărmaş şi semnată de încă 150 de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare. Astfel, internetul, definit ca serviciu universal, va fi disponibil la viteze mari pentru toţi românii, indiferent unde locuiesc pe teritoriul ţării.

”Este o lege foarte importantă, prin care vom reuşi să ducem mai departe dezvoltarea comunităţilor locale, să recuperăm decalajele, care din păcate încă mai există. Proiectul a fost depus în luna decembrie 2021 şi adoptat cu majoritate largă de Camera Deputaţilor pe 23 martie 2022 cu 278 de voturi pentru şi doar trei împotrivă.

 

Peste 150 de senatori şi deputaţi din mai multe grupuri parlamentare se află printre iniţiatorii legii, semn că în Parlamentul României se coagulează o conştiinţă colectivă care înţelege că digitalizarea solidă este o parte importantă a evoluţiei sociale. Internetul la punct fix va contribui la dinamizarea unor comunităţi întregi de români. Voi continua să vin şi cu alte propuneri legislative care să ofere soluţii documentate, eficiente şi rapide pentru a digitaliza cu adevărat România”, a declarat George Tuţă, deputat PNL.

Prevederi importante ale legii:

”Persoanele fizice au dreptul de a li se asigura, în măsura în care este rezonabil, accesul la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix”.

”În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modalitatea de finanţare, au obligaţia de a avea conectate la o reţea publică de comunicaţii electronice capabile să furnizeze servicii de internet, la viteze de transfer a datelor şi alte condiţii de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le deţin în proprietate ori le au în administrare şi care au ca destinaţie principală furnizarea de servicii publice, dacă aceste clădiri se află în aria de disponibilitate a cel puţin unei reţele capabile să furnizeze serviciile de internet necesare”.

”Economia digitală a oricărei societăţi se bazează pe trei mari piloni: infrastructura de comunicaţii, infrastructura IT şi competenţele digitale. România stă bine la nivelul Uniunii Europene în ce priveşte internetul de bandă largă – pe o mulţumitoare poziţie 10, dar ca să putem menţine această poziţie sau şi mai bine, să evoluăm, avem nevoie de investiţii permanente în sectorul de comunicaţii. Cu atât mai mult cu cât am ajuns în punctul în care internetul de bandă largă nu mai este o opţiune, el este necesar în toate activităţile noastre de zi cu zi.

 

Nu putem vorbi de servicii publice online de înaltă calitate, de utilizarea reţelelor de socializare, a aplicaţiilor mobile sau a serviciilor multimedia online, fără ca internetul de mare viteză să fie accesibil tuturor. Altfel, decalajul digital în interiorul societăţii noastre şi faţă de alte ţări va creşte în loc să fie redus. Primul pas important în lupta cu decalajul digital, este întărirea infrastructurii de comunicaţii cu scopul de a acoperi toate zonele albe, fără acces la internet şi în acelaşi timp de a oferi servicii de internet de mare viteză la nivelul întregii ţări. Din acest motiv, sunt extrem de bucuros că «Legea internetului pentru toţi» a fost adoptată şi le mulţumesc tututor celor care au susţinut această iniţiativă”, a declarat deputatul Sabin Sărmaş.