norvegia rt sputnik

Norvegia și Elveția au adoptat o poziție diferită față de majoritatea celorlalte țări din Europa în ceea ce privește interzicerea difuzării sau redistribuirii canalelor de televiziune de stat controlate de Rusia și a libertății de exprimare, refuzând interzicerea posturilor RT și Sputnik.

Potrivit Platformei Europene a Autorităților de Reglementare (EPRA), acest lucru s-a datorat în special unei protecții puternice a libertății de exprimare în cadrele juridice naționale și percepției unei sfere publice rezistente.

Acesta adaugă că, în cazul Norvegiei, pe 26 aprilie ministrul culturii și egalității din țară, Anette Trettebergstuen, a anunțat că nu vor fi luate sancțiuni împotriva RT (Russia Today) și Sputnik, în conformitate cu recomandările făcute de autoritatea norvegiană de reglementare a media, NMA. 

NMA și guvernul norvegian au evaluat că „societatea norvegiană și publicul sunt capabili să reziste tentativelor de manipulare din partea presei de stat ruse”, potrivit lui Mari Velsand, DG NMA. 

Libertatea de exprimare se bucură de o protecție puternică conform constituției norvegiene și atât guvernul, cât și ANM au considerat că nu a fost atins pragul de restrângere a libertății de exprimare, deoarece RT și Sputnik nu reprezintă amenințări la adresa funcțiilor societale de bază în Norvegia. În acest context, opinia NMA este că alfabetizarea media este cel mai bun instrument împotriva propagandei ruse.

Între timp, Consiliul Federal Elvețian, ramura executivă a guvernului federal al Confederației Elvețiene, a decis să nu restricționeze accesul la RT și Sputnik, în ciuda faptului că a urmat UE cu privire la restul sancțiunilor. Consiliul Federal consideră că opunerea informațiilor false cu fapte este mai eficientă decât interzicerea acestora.

Accesul la site-urile web ale entităților media RT sau Sputnik rămâne în continuare blocat la nivelul UE.