infectii urinare

Infecțiile de tract urinar sunt unele dintre cele mai frecvente infecții bacteriene la nivel mondial, deseori întâlnite în sezonul estival, în sarcină și menopauză.

Infecțiile urinare apar pe fondul răspândirii bacteriilor, în special E-coli de-a lungul tractului urinar, iar în funcție de localizare pot provoca apariția cistitei sau pielonefritei. Frecvent, Infecția Tractului Urinar este cauzată de aceste bacterii care se găsesc în mod normal în intestin, majoritatea tulpinilor colonizând tractul digestiv. De cele mai multe ori, bacteriile se opresc la nivelul vezicii urinare și se multiplică aici, ceea ce va determina inflamația acesteia și apariția simptomelor de cistită, fiind destul de frecventă la femeia activă sexual cu vârsta între 20 și 50 ani.

Pielonefrita este o infecție renală ce trebuie tratată imediat. În caz contrar, boala poate afecta permanent rinichii sau, în alte situații, infecția se poate răspândi în tot corpul prin sânge, lucru care pune viața pacientului în pericol.

Cauzele majore ale infecțiilor urinare pot fi: activitatea sexuală, un sistem imunitar slăbit, igiena necorespunzătore a zonei genitale, purtarea de lenjerie intimă din materiale sintetice, folosirea toaletelor publice neigienizate, excesul de medicamente, în special antibiotice, care pot dezechilibra flora intestinală, unele boli cronice sau unele alergii care pot afecta sistemul imunitar, alimentația necorespunzătoare, pietrele la rinichi, afecțiuni ale prostatei, constipația și foarte frecvent în perioada premenopauzei și menopauzei deoarece în aceste etape scade nivelul estrogenului.

Simptomele cele mai frecvente în cazul cistitelor, uretritelor (infecții urinare joase) sunt: urinări dese, dureri la urinare (disurie), cantități reduse de urină, senzația de greutate în abdomen, urina tulbure, urina care miroase urât, urina cu sânge (posibil), stări de greață, febra, frisoane.

Simptomele în cazul pielonefritelor (infecții urinare superioare) sunt mai reduse ca număr, dar nu mai puțin îngrijorătoare: dureri de spate sau în părțile laterale, febră mai mare de 38 grade Celsius, stare de greață, frisoane.

Dacă nu sunt tratate la timp, infecțiile urinare se agravează și pot duce la apariția următoarelor complicații:

  • recurența infecțiilor urinare, adică apar de mai mult de două ori într-un interval de șase luni. Studiile susțin că una din trei femei este afectată de aceste infecții urinare recurente;
  • apariția pielonefritei, care duce la inflamarea rinichilor;
  • naștere prematură sau greutate scăzută a fătului, în cazul femeilor însărcinate;
  • uretritele recurente la bărbați duc la îngustarea uretrei;
  • apariția sepsisului, care poate fi fatal dacă infecția ajunge la rinichi

,,În cazurile de infecție urinară ușoară, se poate apela cu încredere la anumite plante care au proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante, care vor ajuta la eliminarea infecției. Merișoarele conțin vitamina C și acid salicilic, având un ușor efect antibacterian. Consumul regulat ajută la prevenirea atașării bacteriilor de pereții tractului urinar. Manoza, răchițelele și afinele, extrase prin procese de criodesicare păstrează eficiența substanțelor în raport cu cel mai frecvent uropatogen - E-coli (peste 85% din cazurile de Infecții de Tract Urinar sunt provocate de acesta).,,, a declarat  Dumitru Lupuleasa,  Profesor Universitar, Doctor Farmacist și Președintele Colegiului Farmaciștilor din România.