Top Gun: Maverick

Noul film Top Gun i-a oferit superstarului de la Hollywood Tom Cruise primul său weekend de deschidere de 100 de milioane de dolari la box office.

Top Gun: Maverick îi readuce lui Cruise rolul său de pilot al marinei americane Pete „Maverick” Mitchell din filmul original din 1986.

În primele trei zile petrecute în cinematografele din America de Nord, continuarea a câștigat vânzări de bilete estimate la 124 de milioane de dolari , a declarat duminică Paramount Pictures.

La nivel mondial, această cifră este ridicată la aproximativ 248 de milioane de dolari (196 de milioane).

Cu încă 13,8 milioane de dolari marți,Top Gun: Maverick a lui Joseph Kosinski a câștigat până acum venituri remarcabile de 322 de milioane de dolari în doar 12 zile de lansare pe piață. Este, evident, cel mai mare venit intern al lui Tom Cruise, iar până astăzi va fi cu peste 100 de milioane de dolari în fața deținătorului recordului anterior, Războiul Lumilor de Steven Spielberg, care a câștigat 234 de milioane de dolari în 2005. 

După mai mult de 30 de ani în armată ca unul din cei mai buni aviatori, Pete Mitchell se întoarce acolo unde a început, dar cu misiunea de a-și pune în slujba celor nou recrutați abilitățile sale extraordinare de pilot de teste, chiar dacă asta înseamnă să nu avanseze în rang, așa cum ar fi meritat.


Protagonistul acestui film este Tom Cruise, în rolul locotenentului Pete Mitchell cu numele de cod Maverick, un pilot foarte bun dar cu un stil agresiv și care zboară fără să respecte regulile. Se întâlnește într-o misiune cu câteva MIG-uri cu care se luptă cu succes, dar partenerul său din celălalt avion, Cougar, se sperie, pierde controlul și este în imposibilitatea de a ateriza. 

Maverick deși mai are doar puțin combustibil se întoarce ca să-și ajute partenerul să aterizeze. Reușește sa-l aducă la sol. Odată întorși pe Enterprise, Cougar îi spune căpitanului ca se retrage din marină. Maverick și partenerul său Goose sunt trimiși la Miramar la Baza Avioanelor de Vânătoare pentru 5 săptămâni de antrenament cu cei mai buni piloți. Odată ajuns acolo Maverick își cunoaște rivalul, un pilot sub numele de cod Iceman. După prima zi de Top Gun, Maverick cunoaște o tânără cu care intră în vorbă iar a doua zi află că aceasta este instructor la Top Gun sub numele de Charlie și ea deține toate informațiile despre avioanele dușmane. Charlie află că Maverick a fost cel care a văzut MIG-urile și îl invită la cină ca să-i povestească despre MIG-uri.

La primul exercițiu, vrând neapărat să câștige, Maverick încalcă anumite reguli și este depunctat și amenințat de căpitanul lor (Viper) că dacă nu va respecta regulile va fi dat afară.

La unul dintre cursurile predate de Charlie, Maverick are o dispută cu aceasta, cauzată de stilul agresiv al lui de zbura. După curs el pleacă nervos iar Charlie îl urmărește. În cearta dintre ei doi, ea îi mărturisește că este îndrăgostită de el după care urmează o noapte de dragoste. La următorul exercițiu Maverick greșește din nou. În încercarea de a-l prinde pe Viper, el își părăsește partenerul, încălcând o regulă importantă a Top Gun-ului având mai apoi o altercație cu rivalul său, Iceman.

Când toate par să meargă bine în viața lui Maverick, se întâmplă o nenorocire: partenerul și prietenul lui Maverick, Goose, moare într-un accident în timpul unui exercițiu, avionul acestora prăbușindu-se. Afectat de moartea prietenului său, Maverick refuză să mai zboare din teamă, fiind hotărât să renunțe. Charlie încercă să-l convingă să nu renunțe dar nu reușește. Apare totuși la absolvirea școlii de piloți în rând cu ceilalți colegi ai săi. Într-o situație de criză, piloții sunt nevoiți sa pornească la luptă împotriva unor MIG-uri. 

Primii care pleacă la luptă sunt rivalul lui Maverick, Iceman, împreună cu Hollywood. Acesta din urmă este atacat de dușmani și se prăbușește. Maverick pornește în ajutorul lui Iceman. Într-un atac de panică, el se sperie și se întoarce. Amintindu-și de moartea lui Goose, el prinde curaj și se întoarce în luptă. Îl ajută pe Ice care este lovit. Reușește să doboare avioanele dușmane, lupta fiind o victorie, aici terminându-se și rivalitățile dintre el și Ice. Câștigă dreptul de a fi instructor la Top Gun. Finalul filmului este momentul în care el se întoarce la Miramar, unde o regăsește pe iubita sa, Charlie.