toyota bZ4X

Toyota recheamă 2.700 de SUV-uri electrice nou lansate în întreaga lume din cauza riscului că roțile lor s-ar putea desprinde.

Cel mai mare producător de automobile din lume după vânzări a transmis rechemarea modelelor bZ4X Ministerului Transporturilor din Japonia.

Dintre vehiculele vizate de rechemare, aproximativ 2.200 au fost alocate pentru Europa, 260 pentru Statele Unite, 10 pentru Canada și 110 pentru Japonia, a spus compania.

„După utilizarea cu un kilometraj redus, toate șuruburile butucului de pe roată se pot slăbi până la punctul în care roata se poate desprinde de vehicul. Dacă o roată se desprinde de vehicul în timpul conducerii, ar putea duce la pierderea controlului vehiculului, crescând riscul unui accident”, a declarat Toyota într-o declarație joi.

"Cauza problemei și tiparele de conducere sub care ar putea apărea această problemă sunt încă în curs de investigare. Nimeni nu ar trebui să conducă aceste vehicule până când remedierea nu este efectuată".

Autoritatea de reglementare a siguranței din Japonia a spus că virajele bruște și frânarea bruscă ar putea cauza slăbirea șurubului butucului, crescând riscul ca o roată să se desprindă de vehicul.

Aceasta a spus că nu cunoaște vreun accident cauzat de defecțiune, dar i-a sfătuit pe șoferi să nu mai folosească vehiculul până când va fi luată o măsură de reparație mai „permanentă”.

Vestea este jenantă pentru Toyota, care s-a angajat să cheltuiască peste 35 de miliarde de dolari (33 de miliarde de euro) pentru a lansa 30 de modele complet electrice până în 2030.

Toyota este relativ în urmă pe piața de vehicule electrice, care este în prezent dominată de Tesla, și și-a lansat SUV-ul electric în Japonia cu mai puțin de două luni în urmă.

Subaru Corp a anunțat, de asemenea, joi că recheamă la nivel global aproximativ 2.600 de unități din gama Solterra, primul său vehicul complet electric dezvoltat în comun cu Toyota, din același motiv.