euronews rusia

Consiliul Național de reglementare ucrainean a făcut un apel către Martin Peters și Guillaume Dubois, președinte al consiliului de administrație și respectiv CEO al Euronews, cu privire la modul de acoperire al agresiunii ruse din Ucraina în ediția în limba rusă a Euronews.

Într-o declarație, Consiliul Național a spus că a remarcat că materialele radiodifuzorului au deviat de la standardele jurnalistice și au promovat narațiunile de la Kremlin. Prin urmare, potrivit autorității de reglementare, o astfel de poziție arată ca un sprijin pentru agresiunea rusă.

Acesta adaugă că în trecut, autoritățile de reglementare din Ucraina au atras atenția companiei ce deține Euronews asupra faptului că selecția materialelor, textelor și poziția generală a ediției sale în limba rusă nu corespund realității și sunt influențate de poziția și retorica Kremlinului asupra evenimentelor din Ucraina. 

Autoritatea de reglementare a cerut ediției europene a Euronews să nu mai coopereze cu publicația în limba rusă și, ca răspuns, a primit asigurări că furnizarea de știri obiective și imparțiale către audiență a fost și rămâne scopul Euronews în toate edițiile sale în limbă.

În același timp, urmărind în continuare Euronews, Consiliul Național a observat diferențe în intrigile diferitelor versiuni lingvistice, precum și prezența narațiunilor de la Kremlin fără nicio încercare de a le numi dezinformare.

Consiliul Național a dat exemplul unui articol Euronews despre uzina chimică de la Severodonețk Nitrogen, care a fost difuzat duminică, 12 iunie și, în opinia sa, a oferit o narațiune în întregime rusească pentru a justifica agresiunea țării în Ucraina.