neversea 2022

Au trecut cam trei zile de la terminarea ediției 2022 a celui mai mare festival de muzică de la malul mării și cum lumea știe deja că sunt fan declarat și suporter necondiționat, dincolo de comunicatele de presă pe care le-am tot scris sau preluat am promis pe pagina de Facebook că voi scrie despre Neversea 2022.

Dacă urmărești postările publice de pe Facebook, vei regăsi parte din opiniile de acolo, preluate în acest articol.

A patra ediție de Neversea s-a lăsat așteptată după ce în 2020 și 2021 a fost anulată de restricțiile cauzate de pandemia de COVID-19. De fapt în 2021 fratele mai mare Untold a avut loc totuși, exact în aceiași perioadă ca și Saga, dar cu un sentiment ciudat de restricții. Anul trecut pe aceiași plajă, Neversea Beach, organizatorii au încercat, și le-a ieșit cu succes, să ofere evenimente la un nivel mai restrâns... Am avut două ediții de Nostalgia și tot felul de DJ, concerte sau spectacole în locația amenajată special.

Revenind la Neversea 2022, pentru această ediție am avut bilet cumpărat tocmai din octombrie 2019, momentul când au fost puse în vânzare primele bilete. Va imaginați că atâta încântare și nerăbdare au fost înlocuite de emoții de calm ... puțin influențate și de faptul că planurile de participare și trăire ale ediției de anul acesta au fost schimbate.

Prima zi de festival a fost influențată ca impresie și de starea mea generală de spirit și de sănătate dar și de lista de artiști pe care urma să îi văd pe scenă.

Deși mă așteptam ca toate autobuzele să fie pline în drum spre Portul Tomis, eram printre singurii ajunși acolo cu una din liniile ce fusese prelungită special pentru a duce participanții spre festival. Am ajuns cu o oră înainte de deschiderea oficială de la scena principală și am reușit să intru foarte repede pentru că făcusem deja check in online.

Se aunțase deja că vor exista controale mai stricte pentru a se evita tragedii ca cele de la Saga, cauzate de consumul de droguri, dar personal mi s-a părut că accesul de control a fost similar cu edițiile precedente.

Am avut timp să mă plimb în întreaga zonă a festivalului pentru a vedea dacă există lucruri care să mă surprindă. Pentru cineva aflat la ediția a patra doar am observat că au dispărut elemente de decor iar plaja Neversea a fost integrată în Festival. Chiar și așa am avut senzația de deja-vu și nu am mai regăsit ceva care să mă facă să cred că sunt într-un oraș în alt oraș.


Scena principală a suferit un refresh de design... în rest, scenele The Ark, Temple și Day Dreaming au rămas la fel. Recunosc că am fost puțin încurcat în a găsi scena de la Oasis, căci de fapt era un cort în locul unde în mod normal e Plaja Neversea. A mai existat un cort al partenerilor de la Crama Rasova pe care mulți l-au considerat a fi scena Nostalgia pentru că ... la două boxe mai mari se punea muzică veche.

---------------

Ziua a doua a pornit cu un spectacol pe cinste și o atmosferă foarte frumoasă la scena principală unde dansatorii de la un club au animat atmosfera cu battle și interactivitate cu publicul. La fel ca și în ziua de joi, scena The Ark a părut în unele momente a fi scena principală datorită numărului foarte mari de fani strânși acolo.

Deși nu mă așteptam, cei de la Parov Stelar au făcut show ... la fel ca și spectacolul de artificii de la scena principală. 


----------

Mi-ar lua zeci de rânduri sa povestesc cum a fost la unul din cele mai tari concerte la care am asistat vreodată... ce a avut loc în ziua a treia. Ca săfiu sincer Black Eyed Peas au facut senzație in a treia zi de festival. Nu îmi aduc aminte să fi văzut zeci de mii de oameni dansând, cântând și țipînd neîncetat pe toată durata concertului.

Apoi, cum să nu te emoționeze când o plajă întreagă a aprins zeci de mii de lumini și a cântat Where is the Love. Bonus la pachet - Black Eyed Peas au mulțumit românilor pentru modul cum i-au ajutat pe refugiații din Ucraina.

Seara de sămbătă a fost de departe ziua cu cei mai mulți spectatori înregistrați până acum ... iar imaginile de după au fost uimitoare.


---------

Ziua 4 la Neversea 2022 se rezumă pentru mine la peste 12 ore de stat în picioare și de mers de la o scenă la alta. Dacă nu î place ceva, găsești un alt gen muzical la alta scena si tot asa.  Aș îndrăzni să spun despre festival că e cea mai mare rețea de socializare în viața reală pe care o poți experimenta.… știți voi, oameni complet necunoscuți care devin prieteni stând unii lângă alții și dansând în faâa unei scene.

In ziua 4 am stat la masa sau am socializat cu oameni veniți pentru prima dată la festival. Toată lumea are aceiași părere : nu artiștii de pe scene te cuceresc, ci oamenii și atmosfera.  

“Am avut așteptări scăzute despre festival dar acum mă declar fan Neversea”, a spus cineva care m-a rugat să stea la aceiași masă cu mine. 

“E prima oară cand vin la Neversea. Nu ascult de regulă muzica asta dar îmi place foarte mult atmosfera de aici. I-am arătat unui fost coleg de munca din Croația ce se întamplă la noi și nu i-a venit să creadă. Cu siguranță ne vom vedea și la anul !”, mi-a povestit un cuplu cu care am dansat la scena principală.

---------

Ce alte lucruri interesante s-au mai întâmplat la Neversea:

1. A fost locul unde am văzut cei mai putini fumători din viața mea. Din peste 60.000 de oameni pe seara aproape nici unul nu fuma. Serios !? Întrebați-i pe sutele de promoteri, așezati din doi in doi metrii de la Sobranie/Winston sau cum s-or numi țigările alea. Din 10 oameni întrebați dacă fumează cu greu răspundea unul că da. Cred că mărirea accizei la țigări a lui Ciucă chiar a avut succes de s-au lăsat atât de mulți de fumat. Inițial am crezut că fumatul era interzis la festival de toți declarau că nu fumează. M-am răzgândit la plecare cand am văzut dimineața marea de chiștocuri aruncate pe jos. 

2. Deși s-au chinuit din toate puterile să fie cât mai ECO-friendly cu mediul , festivalul nu are clar puterea de a și educa oamenii să aibă grija de mediu. Tomberoane cu afișe mari pentru colectare selectiva au fost destule. Oamenii de la curățenie care mergeau cu sacii după ei. Ba chiar si aparate de reciclat unde cutiile de bere folosite erau rasplatite cu premii. Chiar am văzut festivalieri care căutau cutii pe jos. Asta nu înseamnă ca dimineața nu era o mare de gunoaie pe plaja … in special sticle de plastic . La pachet cu chistoacele de țigări plaja devenise cea mai întinsa groapa de gunoi din Constanta. Ma gândesc ca multi dintre spectatori ar avea nevoie ca in pauzele alea de 15-30 de minute dintre reprezentațiile de pe scena sa vadă pe ecranele alea mari nu doar calupuri publicitare ci si niște clipuri educaționale despre cum sa nu arunci gunoiul pe jos ci sa iti arunci sticla la cosul de gunoi aflat la doar câțiva metrii de tine. 

3. Scena The Ark, adică aia cu muzica hip hop, trap si asa mai departe, a fost in unele momente extrem de populară. Atât de mulți fani au unii artiști ca locatia a fost foarte plină si improprie pentru mulți care nu vedeau practic nimic din cauza elementelor de pe acolo (baruri, cabina băieților de la tehnic/sunet, elemente ale partenerilor. Asta chiar daca anul asta celebra arca (barca de lemn unde puteai urca) nu a mai fost prezenta ca element de decor). Da, au fost unele momente in care părea ca ești la main stage. 

4. Deși a părut ca organizatorii au încercat sa mai extindă si sa aerisească unele zone, culoarele de acces (acele trasee din placi de lemn) au fost de multe ori blocate de oameni care stateau la cozi imense pentru shoturi de whisky etc.

5. As înțelege ce înseamnă economie si plata unor angajati etc dar nu pot sa nu ma abțin sa dau nume si sa si critic. La festival s-au practicat si adaosuri comerciale nerușinate, anunțate desigur chiar acolo… 500% chiar pare o exagerare. Ca sa ma explic o apa minerală la 0,5 a costat de cinci ori mai mult decat o găsești in supermarket (nu la producător).

6. Festivalul a fost , din ce am mai văzut eu, si cel mai mare festival de street food de pana acum. Cartofii si burgerii au fost in meniul a aproape 80 la suta , poate exagerez, dintre zecile de food trucks. Eu înțeleg ca unii sunt parteneri mai vechi si nu exagerez acum cand spun ca unii chiar au avut prețuri nesimțite. Si de data asta, cei de la Burger Factory, s-au dat in stamba si au pretins pe cel mai ieftin produs al lor 50 de lei +. Dacă spun ca am mers la pomul laudat si nu mi-a placut deloc si ca mi s-a părut ca am mâncat o bucata de-aia de carne la 10 lei punga de 1 kilogram de la Metro o sa ziceti ca exagerez. Desigur puteam sa aleg si ceva mai premium , un burger la 90 de lei , ce naiba :)) Dacă mai pun la socoteala ca acei magnifici cartofi cheddar sunt niște cartofi congelati cu o felie de Brinza topita 🤣🤣 … “prost e ala care cumpara nu ala care vinde”. In esența am mers la food truck-uri diferite si as zice ca mi-a placut doar unul singur ca raport calitate - cantitate - preț. Sa nu fiu rău, au mers si Fornetti aia la 6 lei suta de grame.

7. Eu care credeam ca lumea are ceva cu poliția, dar in ultima zi de festival cei mai populari de pe acolo au fost agenții de politie si celebrul câine Suier, antrenat special pentru depistarea drogurilor. Mulți s-au oprit pentru poze cu simpaticul patruped.

8. In mediul online exista intotdeauna hateri… unii sunt chiar penibili. Am văzut taximetriști supărati pe festival … ironic, având in vedere averea de bani făcută in cele 4 seri. Unul dintre taximetriști era foarte suparat ca nu mai putea intra cu mașina in zona peninsulara. Altul, șofer de tir, striga rusine ca s-a permis organizarea unui astfel de eveniment in inima orașului… 😂😂 As fi jurat ca plaja e chiar la marginea de est a Constanței, cumva in afara orașului …

9. Am fost surprins sa fiu luat la întrebări de o doamnă, aflată la pensie, despre cum sunt lucrurile acolo jos pe plaja , pentru ca ea, împreuna cu prietenele ei, cu care era in același autobuz, au privit de sus. Ideea este ca in nici un moment nu au criticat tinerii aia care se duc acolo sa se drogheze sau sa se îmbete. Nu s-au plâns de zgomot, aglomeratie samd.

Cum s-a terminat

Am stat până la final, la scena principală Tujamo a încheiat ediția de anul acesta pe la 6:15 în ciuda faptului că mulți încă nu se dădeau plecați. 

See you in 2023 !? Să sperăm că da... Reprezentanții festivalului nu au făcut încă nici un anunț pe această temă. La una din edițiile precedente aveam un banner mare pe celebra clădire în construcție din Portul Tomis chiar din ultima zi de festival în care erau anunțate datele pentru ediția viitoare.

Nu avem un semn de întrebare cu privire la o nouă ediție pentru că partenerii tradiționali ne-au urat See you in 2023 iar de la Neversea am primit deja, din timpul festivalului un chestionar mai amplu cu privire la ce lucruri ar trebui îmbunătățite pentru ediția viitoare.

Pentru fanii de cursă lungă e mai dificil să îi mulțumești,.