pastila antimahmureală

O nouă pastilă împotriva mahmurelii, comercializat de brandul suedez Myrkl, a fost scos la vânzare în Marea Britanie.

Pastila despre care se spune că este „pilula înainte de băut care funcționează” poate descompune până la 70% din alcool după o oră.

Aceasta înseamnă că, dacă cineva bea 50 ml de băuturi spirtoase de 40%, care conține 20 ml de alcool pur, doar 6 ml de alcool vor intra în sânge - echivalent cu dacă o persoană a băut doar 15 ml de băuturi spirtoase.

Producătorii spun că pilula combate apariția mahmurelii activând bacteriile (Bacillus subtilis și Bacillus coagulans), un aminoacid (L-cisteină) și vitamina B12 în intestin, pentru a descompune alcoolul în apă și dioxid de carbon înainte de a ajunge la ficat.

Suplimentul este disponibil în prezent online și costă aproximativ 35 EUR pentru o cutie de 30 de pastile. Există două tipuri de tablete în produs: unul conceput pentru a fi luat cu 12 ore înainte de băut și celălalt luat cu o oră înainte de începerea băuturii.

Cercetătorii de la producătorul Myrkl, firma farmaceutică De Faire Medical, precum și Institutul de Știință și Sănătate Pfützner din Mainz, au publicat luna trecută o lucrare care a arătat că administrarea comprimatelor înainte de a bea reduce concentrația de alcool în organism la jumătate, în doar 30 de minute de la consumul unei băuturi.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că aceste pastile aduc speranțe de a pune capăt weekendurilor ruinate de greață, dureri de cap și regrete, mulți sunt sceptici în ceea ce privește eficiența lor.

„După cum arată dovezile, nu există produse care să poată preveni sau vindeca mahmureala”, a declarat Sally Adams, profesor asociat de la Facultatea de Psihologie a Universității din Birmingham, pentru Euronews Next.

Adams subliniază modul în care știința din spatele mahmurelii este holistică, cu mulți factori în joc, ceea ce face ca găsirea unui „remediu pentru mahmureală” să fie deosebit de dificilă.

„Când ne gândim la mahmureală, este ușor să credem că suntem așa pur și simplu din cauza deshidratării”, a spus ea.

„Este deshidratare; o durere de cap; un echilibru sau dezechilibru de electroliți; iritația stomacului și a intestinului subțire – acestea sunt procese foarte complexe pentru ca un singur produs să poată livra un tratament sau remediu”, a adăugat ea.

Într-o declarație trimisă prin e-mail către Euronews Next, CEO-ul Myrkl, Håkan Magnusson, a spus că pastila antimahmureală „nu este concepută pentru a atenua impactul consumului excesiv, consumatorii nu ar trebui să folosească Myrkl ca scuză pentru a consuma mai mult alcool”.