tatuaj nanotehnologic

Sud-coreenii ar putea fi în curând capabili să poarte în interiorul propriului corp un dispozitiv sub forma unui tatuaj la comandă care îi avertizează automat asupra potențialelor probleme de sănătate, dacă proiectul unei echipe științifice dă roade.

Cercetătorii de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea (KAIST) din orașul Daejeon, la sud-vest de Seul, au dezvoltat o cerneală electronică pentru tatuaj realizată din metal lichid și nanotuburi de carbon care funcționează ca un bioelectrod. 

Conectat la un dispozitiv de electrocardiogramă (ECG) sau alt biosenzor, acesta poate trimite o citire a ritmului cardiac al unui pacient și a altor semne vitale, cum ar fi glucoza și lactoza, către un monitor.

Cercetătorii urmăresc în cele din urmă să fie capabili să renunțe la biosenzori.


„În viitor, ceea ce sperăm să facem este să conectăm un cip wireless integrat cu această cerneală, astfel încât să putem comunica sau să putem trimite un semnal înainte și înapoi din corpul nostru către un dispozitiv extern”, a spus liderul proiectului Steve Park, un profesor de știința și ingineria materialelor.

Astfel de monitoare ar putea fi amplasate, teoretic, oriunde, inclusiv în casele pacienților.

Cerneala este neinvazivă și este făcută din particule pe bază de galiu, un metal moale, argintiu, folosit și în semiconductori sau în termometre. Nanotuburile de carbon decorate cu platină ajută la conducerea electricității, oferind în același timp durabilitate.

„Când este aplicat pe piele, chiar și prin frecare, tatuajul nu se desprinde, ceea ce nu este posibil doar cu metal lichid”, a spus Park.