hormoni ai fericirii

De la creșterea prețurilor la benzină și creșterea inflației până la grijile generale de zi cu zi de a echilibra viața profesională și viața, se întâmplă multe în lume care pot contribui la niveluri ridicate de stres și anxietate. Dar există și multe ritualuri care aduc fericirea: prima înghițitură de cafea dimineața, îmbrățișări cu un animal de companie, jurnalizarea și mișcarea. Acum, mai mult ca niciodată, este necesar să vă aplecați spreaceste mici practici care fac diferența în fiecare zi.

Deși o ceașcă de cafea nu va schimba dacă te simți cu adevărat împlinit, în vremuri incerte, este util să-ți stimulezi starea de spirit atunci când poți.

Există patru hormoni principali (un tip de substanță chimică pe care corpul tău îl produce) care declanșează sentimente de fericire și fiecare substanță chimică este conectată la evenimente sau recompense specifice. Înțelegerea acestor substanțe chimice și a modului în care funcționează vă poate ajuta să găsiți modalități mici de a vă simți mai bine într-o perioadă atât de stresantă.

Pentru a explica exact cum funcționează aceste substanțe chimice „fericirii”, Loretta Breuning, fondatoarea Inner Mammal Institute și autoarea cărții Habits of a Happy Brain, ne oferă mai multe informații.

Substanțe chimice fericite: secretul unui creier fericit

Aproape tot ceea ce te face să te simți „fericit” este legat de unul dintre cei patru hormoni ai fericirii: dopamina, serotonina, endorfina și oxitocina. Iată câteva modalități prin care le poți stimula în mod natural.

Dopamina

Hormonul dopamina este asociat cu motivația și recompensa. Acesta este motivul pentru care te simți îndrăgostit atunci când îți stabilești un obiectiv interesant sau important și de ce te simți bine să atingi acel obiectiv. Pe de altă parte, dacă aveți un nivel scăzut de dopamină (ceea ce experții spun că poate apărea în cazul depresiei), poate explica sentimentele de motivație scăzută sau pierderea interesului pentru ceva de care obișnuiați să vă bucurați.

Cum să creșteți dopamina:

Există unele obiceiuri nu atât de sănătoase care cresc dopamina, cum ar fi consumul de cofeină, consumul de zahăr sau anumite droguri recreative. Dar puteți găsi modalități de a stimula acest hormon fără a apela la substanțe potențial nesănătoase sau care creează dependență.

„Îmbrățișează un nou obiectiv și fă pași mici către el în fiecare zi. Creierul tău te va răsplăti cu dopamină de fiecare dată când faci un pas. Repetarea va construi o nouă cale a dopaminei până când va fi suficient de mare pentru a concura cu obiceiul de dopamină cu care îți este mai bine”, spune Breuning.

Este posibil să aveți deja obiective stabilite în jurul carierei, muncii sau câți bani doriți să câștigați. Dar nu uitați de obiectivele personale. A te angaja într-un hobby sau sport plin de satisfacții poate fi la fel de îmbucurător ca și obiectivele profesionale. Nu vă stabiliți doar câteva obiective mari care vor dura mai mult până la îndeplinire -- adoptați și obiective pe termen mai scurt, astfel încât să rămâneți motivat.

„Stabiliți un obiectiv pe termen scurt, pe termen lung și pe termen mediu, astfel încât să vă apropiați întotdeauna de unul când altul este blocat. Concentrează-te pe lucrurile asupra cărora deții control și nu aștepta ca alții să-ți stabilească obiectivele pentru tine.” spune Breuning.

Serotonina

Serotonina este un neurotransmițător care joacă un rol în starea de spirit, dar ajută și la reglarea altor funcții ale corpului, cum ar fi digestia, somnul și sănătatea oaselor. Când vine vorba de fericire și de cum te simți în fiecare zi, serotonina este importantă pentru reducerea depresiei și reglarea anxietății.

Cum să creșteți serotonina:

„Încrederea declanșează serotonina. Maimuțele încearcă să se unească una pe cealaltă pentru că le stimulează serotonina. Oamenii fac adesea același lucru”, spune Breuning. Probabil că nu te-ai gândit niciodată la încredere la nivel neurochimic, dar conform lui Breuning, dacă nu dai prioritate încrederii, nivelurile de serotonine ar putea fi afectate.

Dacă ești prins într-un ciclu al stimei de sine scăzute sau dacă alții îți subminează încrederea, poate fi greu să o construiești din nou. Poate suna ciudat, dar nu ignora nevoia ta de respect și statut.

„Îți poți dezvolta credința în propria valoare. Dacă te concentrezi pe pierderile tale, îți vei deprima serotonina, chiar dacă ești o vedetă rock sau un CEO. Îți poți construi obiceiul de a te concentra asupra câștigurilor tale. Serotonina ta va avea de suferit. dacă nu o faci”, spune Breuning.

Pe lângă faptul că te concentrezi pe ceea ce ai realizat în viață, poți, de asemenea, să construiești încredere în alte moduri. O modalitate de a face acest lucru este să te antrenezi sau să adopti o nouă rutină de exerciții, care te ajută să-ți întărești încrederea atunci când te ții de ea în timp. Altceva pe care îl poți încerca este să găsești modalități de a ieși din zona ta de confort în fiecare zi. În fiecare zi în care te provoci să te adaptezi la ceva nou, chiar dacă la început te simți incomod, îți construiești mai multă încredere.

Oxitocina

Oxitocina este uneori numită hormonul „iubirii” și este asociată cu modul în care oamenii se leagă și au încredere unii în alții. Anumite activități precum sărutul, îmbrățișarea și sexul pot declanșa eliberarea de oxitocină în creier.

Acesta explică de ce te simți fericit când ești mângăiat sau mângâi  animalele de companie. Este importantă în timpul nașterii, deoarece oxitocina ajută uterul mamei să se contracte pentru a naște copilul, iar oxitocina joacă un rol și în alăptare. De asemenea, îi ajută pe părinți să se relaționeze cu copilul după naștere.

Cum să stimulezi oxitocina:

Puteți stimula oxitocina fiind intim din punct de vedere fizic cu ceilalți. Dar, pe lângă aspectul fizic, este important să știm că există o legătură emoțională cu modul în care este eliberată oxitocina.

„Încrederea socială este cea care declanșează oxitocina. Dacă îmbrățișezi pe cineva în care nu ai încredere, nu se simte bine. Încrederea este pe primul loc. Puteți construi încrederea socială făcând pași mici pozitivi față de oameni”, spune Breuning.

Puteți lua legătura cu un prieten sau puteți contacta pe cineva pe care doriți să-l cunoașteți mai bine. Trimite cuiva o notă de mulțumire sau o felicitare doar pentru a-i spune că te gândești la el. „Faceți un pas mic către cineva în fiecare zi și s-ar putea să vă răspundă luni mai târziu, dar dacă veți continua să faceți acest lucru, veți construi rețele de încredere”, spune Breuning.

Endorfinele

Endorfinele sunt legate în mod notoriu de exercițiul fizic: este fenomenul care explică „lipsa” ridicată a endorfinelor sau după antrenament. Ele funcționează ca niste „calmante naturale” care ajută la minimizarea durerii și la maximizarea plăcerii. Această experiență chimică poate explica de ce un alergător poate fi capabil să treacă printr-o cursă cu o accidentare pe care nu o observă până când nu se termină.

„În starea naturii, ajută un animal rănit să scape de un prădător. I-a ajutat pe strămoșii noștri să alerge după ajutor atunci când sunt răniți. Endorfinele au evoluat pentru supraviețuire, nu pentru petrecere. Dacă ai avea tot timpul multă endorfine, ai frige mereu ca ochiurile unui aragaz sau ai avea mereu picioarele rupte”, explică Breuning.

Cum să stimulezi endorfinele:

Râsul este o modalitate de a stimula endorfinele în mod natural. La fel și consumul de ciocolată neagră, vizionarea unui serial preferat pe Netflix, antrenamentul și meditația.

Endorfinele sunt eliberate ca răspuns la durere, dar asta nu înseamnă că ar trebui să cauți modalități de a-ți face rău (cum ar fi exercițiul excesiv sau împingându-te dincolo de limitele tale) doar pentru a te simți bine.

„A-ți provoca rău pentru a stimula endorfinele este o strategie proastă de supraviețuire. Din fericire, există modalități mai bune: râsul și întinderea. Ambele îți zgâlțâie interiorul în moduri neregulate, provocând uzură moderată și flux moderat de endorfine”, spune ea.