moderna omicron

Autoritățile britanice de reglementare a medicamentelor au autorizat o versiune actualizată a vaccinului Moderna împotriva coronavirusului, care își propune să protejeze împotriva virusului original și a variantei omicron.

Într-o declarație de luni, Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Sănătății din Marea Britanie (MHRA) a declarat că a dat undă verde vaccinului „bivalent” combinat de la Moderna, care va fi folosit ca vaccin de rapel pentru adulți.

Fiecare doză de rapel va viza atât virusul COVID-19 original, care a fost detectat pentru prima dată în 2020, cât și varianta omicron BA.1 care a fost preluată pentru prima dată în noiembrie.

Autoritățile britanice de reglementare au spus că efectele secundare au fost similare cu cele observate pentru injectarea inițială de rapel de la Moderna și au fost de obicei „ușoare și auto-rezolvabile”.

„Ceea ce ne oferă acest vaccin (combinat) este un instrument ascuțit în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli, pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat doctorul June Raine, șeful autorității britanice de reglementare a sănătății și medicamentelor.

O astfel de abordare este utilizată cu vaccinurile antigripale, care sunt ajustate în fiecare an în funcție de variantele care circulă și pot proteja împotriva a patru tulpini de gripă.

Stephane Bancel, directorul executiv al Moderna, a declarat că aceasta a fost prima autorizație de reglementare pentru un vaccin care vizează combaterea variantei omicron, prezicând că rapelul va avea un „rol important” de jucat în protejarea oamenilor împotriva COVID-19 în timpul iernii. .

Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie nu au decis încă dacă vaccinul modificat va fi sau nu utilizat în strategia de toamnă. În iulie, guvernul a spus că toată lumea de 50 de ani și peste va primi un rapel COVID în toamnă.

Oficialii Agenției Europene a Medicamentului (EMA) se așteaptă ca vaccinurile adaptate pentru variantele COVID să fie aprobate în Uniunea Europeană până în septembrie și au semnalat că autoritatea de reglementare este deschisă să utilizeze vaccinuri care vizează varianta mai veche BA.1 în această toamnă, având în vedere că cele care vizează în mod special subvariantele mai noi sunt mai în urmă în dezvoltarea clinică.

Vineri, ministrul Sănătății al Germaniei a declarat că Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea elimina rapelul modificat de COVID-19 luna viitoare.

În schimb, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a declarat că va căuta includerea specifică a noilor ramuri BA.4 și BA.5 ale Omicron în orice injecție nouă utilizată pe plan intern.