nasa

Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, NASA plănuiește să lanseze prima rachetă care poate transporta oamenii către și dinspre Lună.

Uriașa rachetă Space Launch System (SLS) este programată să decoleze din complexul Nasa Cape Canaveral, Florida, la ora 15.33, ora României,  deasupra unei nave spațiale fără pilot Orion care este proiectată să transporte până la șase astronauți pe Lună și dincolo.

Misiunea de testare Artemis I – programată să dureze 42 de zile – urmărește să ducă vehiculul Orion la 40.000 de mile de partea îndepărtată a Lunii, plecând de la aceeași unitate care a organizat misiunile lunare Apollo cu o jumătate de secol în urmă.

Programul de navete spațiale al NASA a lansat, intermediar, misiuni echipaj orbital în jurul Pământului în spațiul cosmic relativ aproape înainte de întreruperea sa în 2011. Companiile spațiale private americane, cum ar fi Blue Origin a lui Jeff Bezos și SpaceX a lui Elon Musk, au efectuat de atunci misiuni similare. Dar sarcina lui Artemis I este să înceapă să informeze NASA dacă luna poate acționa ca o rampă de lansare pentru a trimite în cele din urmă astronauți pe Marte, ceea ce ar aduce cu adevărat la viață lucrurile științifico-fantastice.

Se așteaptă ca contribuabilii americani să investească 93 de miliarde de dolari pentru a finanța programul Artemis. Dar în zilele premergătoare lansării de luni, administratorii NASA au insistat că americanii vor considera că costul este justificat.

„Aceasta este acum generația Artemis”, a spus recent administratorul NASA și fostul astronaut Bill Nelson. „Am fost în generația Apollo. Aceasta este o nouă generație. Acesta este un nou tip de astronaut.”

Pentru debutul de luni, singurii „membri ai echipajului” de la bordul Orion sunt manechine menite să permită NASA să-și evalueze costumele spațiale de ultimă generație și nivelurile de radiație – precum și o jucărie moale Snoopy menită să ilustreze gravitația zero plutind în jurul capsulei.

UPDATE - LANSAREA A FOST ANULATĂ 

Directorul de lansare, Charlie Blackwell-Thompson, a anulat lansarea planificată a lui Artemis I ca urmare a unei probleme de purjare a motorului, spune NASA.

Se spune că racheta Space Launch System (SLS) se află într-o „configurație stabilă”, iar inginerii vor lucra acum la colectarea datelor pentru a vedea ce a mers prost.

Racheta urma să fie lansată cu puțin timp în urmă, la 08:33, ora Floridei.

Următoarea oportunitate disponibilă pentru o lansare este 2 septembrie, spune Derrol Nail de la Nasa, deși adaugă că acest lucru depinde de soluția pentru problema de purjare a motorului.