Schimbările climatice

Peste 58% dintre bolile umane s-au agravat din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu.

Cercetarea revoluționară, publicată luni în Nature Climate Change, a fost efectuată de cercetătorii de la Universitatea Mamoa din Hawaii, care au efectuat o căutare sistematică a exemplelor reale ale impactului a zece pericole climatice agravate de emisiile de gaze cu efect de seră asupra bolilor umane.

Acestea au inclus încălzirea, seceta, valuri de căldură, incendii de vegetație, precipitații extreme, inundații, furtuni, creșterea nivelului mării, schimbări biogeochimice și modificarea acoperirii solului.

Analizând peste 70.000 de lucrări științifice pentru exemple de legături directe între bolile cunoscute și schimbările climatice, oamenii de știință au descoperit că toate evenimentele climatice extreme făcute mai comune și mai severe de încălzirea globală au influențat bolile declanșate de viruși, bacterii, animale, ciuperci si plante.

Din cele 375 de boli analizate, 218 s-au dovedit a fi afectate de schimbările climatice.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că pericolele legate de schimbările climatice aduc agenții patogeni mai aproape de oameni, cu temperaturi mai calde și medii mai umede, asociate cu creșterea precipitațiilor, favorizând proliferarea țânțarilor, căpușelor, puricilor, păsărilor și mamiferelor care sunt responsabile pentru răspândirea mai multor viruși și bacterii precum dengue, ciuma, boala Lyme și malaria.

Populațiile de țânțari, în special, au găsit un teren propice de reproducere în urma inundațiilor și furtunilor, provocând, la rândul lor, o creștere a agenților patogeni pe care îi transmit, inclusiv febra West Nile și febra galbenă.

Dar schimbările climatice aduc oamenii mai aproape de agenții patogeni.

Pe măsură ce fenomenele meteorologice extreme provoacă deplasarea și migrarea forțată a mii de oameni în unele dintre cele mai vulnerabile părți ale lumii, contactul dintre oameni și agenți patogeni crește.

Cercetătorii au legat valurile de căldură cu răspândirea crescută a bolilor transmise prin apă, cum ar fi Vibrio (infecții cauzate de bacterii) și gastroenterita, în timp ce furtunile, inundațiile și creșterea nivelului mării au fost legate de răspândirea holerei, pneumoniei, tifoidei, hepatitei și bolilor respiratorii. boli de piele, printre altele.

Agenții patogeni înșiși devin din ce în ce mai puternici pentru a se adapta la schimbarea vremii, în timp ce răspunsul imunitar al organismului nostru a devenit mai slab din cauza stresului adăugat al condițiilor periculoase, a situațiilor de viață nesigure și a accesului nesigur la asistența medicală pe care oamenii îl experimentează după un eveniment meteorologic extrem.

„Având în vedere consecințele extinse și omniprezente ale pandemiei de COVID 19, a fost cu adevărat înfricoșător să descoperim vulnerabilitatea masivă a sănătății care rezultă ca o consecință a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a spus Camilo Mora, profesor de geografie la Colegiul de Științe Sociale (CSS) și conduce. autorul studiului, a declarat într-un comunicat.

„Există prea multe boli și căi de transmitere pentru ca noi să credem că ne putem adapta cu adevărat la schimbările climatice. Ea subliniază nevoia urgentă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global”.