menstruatie

Scoția a devenit prima țară din lume care protejează dreptul la produse pentru menstruație, marcând un pas cheie către combaterea „sărăciei”.

Legea privind produsele pentru menstruație a intrat în vigoare luni, ceea ce înseamnă că autoritățile locale și furnizorii de educație din Scoția au acum obligația legală de a oferi produse gratuite pentru menstruație oricărei persoane care are nevoie de ele.

Guvernul scoțian a declarat că a investit peste 27 de milioane de lire sterline (32 de milioane de euro) pentru a finanța accesul la produse într-o gamă largă de locuri publice și că noua lege „va consolida acest progres”.

Membrul laburist al Parlamentului Scoțian (MSP) Monica Lennon, care a militat pentru legislație, a spus că este mândră că a fost pionierul noii legi.

Secretarul Scoției pentru justiție socială, Shona Robison, a spus că oferirea accesului la produse gratuite pentru menstruație este „fundamentală pentru egalitate și demnitate”.

Oamenii își pot găsi cel mai apropiat punct de colectare pentru a obține aceste produse prin aplicația mobilă PickupMyPeriod, care a fost lansată la începutul acestui an de întreprinderea socială Hey Girls cu sprijinul guvernului scoțian

Legislația privind produsele de menstruație a fost susținută în unanimitate de Parlamentul Scoțian în 2020, primul ministru Nicola Sturgeon afirmând la acea vreme că este „o politică importantă pentru femei și fete”.

În 2018, Scoția a devenit prima țară care a furnizat produse sanitare gratuite în școli, colegii și universități.

Aproximativ una din 10 fete din Regatul Unit nu își poate permite produse pentru menstruație, potrivit unui sondaj realizat de Plan International UK în 2017.