deseuri umane

O întreprindere socială transformă deșeurile umane într-o alternativă la cărbune, care poate fi folosit pentru orice, de la încălzirea caselor până la gătitul alimentelor.

Sanivation, o companie cu sediul la 100 km de capitala Keniei, Nairobi, consideră că afacerea de a transforma deșeurile neplăcute în combustibil este una profitabilă.

Deșeurile sunt tratate la temperaturi ridicate pentru a ucide bacteriile, înainte de a fi amestecate cu rumeguș și transformate în brichete, blocuri de cărbune comprimate în mod tradițional sau alți combustibili pentru a ajuta la aprinderea unui incendiu.

Deși inițial a fost o vânzare grea pentru companie, directorul fabricii Sanivation, Paul Manda, spune că unii oameni folosesc acum brichetele pentru grătar.

„Inițial, ne-a fost foarte greu să creștem și să ne dezvoltăm, deoarece obișnuiam să facem un produs de casă. Oamenii obișnuiau să creadă că va mirosi mult, dar nu a fost cazul pentru că obișnuiam să tratăm deșeurile umane (n.a. fecale) foarte mult pentru a face produsul, iar oamenii să-l poată folosi chiar și pentru grătar”, a spus el.

El a adăugat că produsul a prins pe piață mult mai repede decât se aștepta, iar compania vinde în prezent peste 120 de tone, încercând să țină pasul cu cererea.

Există beneficii pentru mediu în crearea acestui tip de combustibil.

„Folosirea acestui combustibil este foarte importantă pentru mediu, deoarece pentru fiecare tonă pe care o vom folosi, salvăm 33 de copaci. Amintiți-vă că luăm și un produs inutil pe care oamenii obișnuiau să-l arunce și poate că a fost gestionat nesigur”, a spus Manda.

Potrivit organizației de caritate Water.org, 41% dintre kenyeni nu au acces la soluții de salubritate de bază.

Programul comun de apă al OMS și UNICEF estimează că 8,5% din populația de acolo a practicat defecarea în aer liber în 2020.

Sanivation a vizat inițial gospodăriile ca potențiali clienți, dar a trecut la furnizarea de produse către fabrici și afaceri.

Una dintre acestea este ferma de flori Larmona, care gătește mâncare la fața locului pentru angajații lor și obișnuia să folosească cărbune și lemn de foc.

Brichetele sunt mai ieftine, iar managerul Mary Wangui spune că există și alte beneficii.

Ea spune că fumul de la brichete are mai puțin efect asupra angajaților și chiar și oalele de gătit durează mai mult fiind gătite cu acest combustibil.

„De asemenea, comparând cărbunele obișnuit și aceste brichete, căldura de la brichete durează mai mult, ceea ce înseamnă că folosim mai puțin în comparație cu ceea ce obișnuiam să folosim acolo mai devreme”, a adăugat ea.

Potrivit Kenya Forest Service, cărbunele furnizează energie pentru 82% din populația urbană și 34% din gospodăriile rurale.

„Brichetele sunt o alternativă bună la cărbune și lemn și, în special, sunt fabricate în cea mai mare parte din deșeuri, astfel încât reduc numărul de copacii care sunt tăiați”, explică Nickson Otieno, expert în sustenabilitate și CEO la Niko Green.

"De asemenea, dacă sunt bine făcute, ard eficient, astfel încât eliberează mai puține emisii de aer rău (carbon). Deci, asta are un impact foarte bun asupra sănătății, dar și impact asupra mediului în comparație cu modul în care arde cărbunele sau lemnul. Ceea ce nu este eficient" .

Prin intermediul inițiativei, compania a reușit să creeze locuri de muncă, precum și să convingă organizațiile consacrate să opteze pentru o sursă de energie ecologică.