istoria comunismului

În cadrul Forumului Educației organizat astăzi la Iași, în prezența ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, a propus, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, ca “Istoria comunismului în România” să devină disciplină obligatorie pentru liceu prin noua Lege a Educației.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei Rusiei, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în țările NATO, în contextual în care avem nevoie de narațiune puternică care să întărească România de mâine, consider că studierea de către elevi a comunismului românesc, ca disciplină separată față de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este obligatorie. 

După 32 de ani de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Propaganda, distorsiunea, manipularea și falsul au fost fundamentele de bază ale sistemului comunist. Manipularea istoriei a servit la menținerea puterii elitelor comuniste și a sistemului totalitar. 

De aceea, România trebuie să înceapă un proces amplu de a educa pe cei născuți după postcomunism despre istoria regimului totalitar. Această educație va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism, narațiunilor false, nostalgiilor transformare în proiecte politice toxice pentru democrație. Ori istoria europeană care are nevoie astăzi de o narațiune și care lipsește cel mai mult din curricula elevilor este istoria regimului comunist”, a declarat Alexandru Muraru.


Reprezentantul Special al Guvernului a subliniat faptul că “Istoria comunismului în România”, ca disciplină obligatorie, reprezintă cea mai adevărată și profundă condamnare a comunismului, a crimelor și abuzurilor sale.

“Este nevoie de eforturi mai mari la nivelul UE pentru combaterea încercării Rusiei de a rescrie istoria în contextul războiului din Ucraina. Educația este cea mai eficientă armă împotriva falselor narațiuni. La 30 de ani de la căderea comunismului, 63% dintre români cred că situația de atunci era mai bună decât cea de acum. 

Este cea mai mare cifră din ultimii ani și arată amploarea revalorizării comunismului. Și este evident și cel mai mare neadevăr, România de astăzi, cu toate problemele ei, nu poate fi comparată cu trecutul său total totalitar, cu închisori și crime. Istoria Holocaustului și Istoria Comunismului, astăzi, ocupă un loc precar în manuale. Vedem în spaţiul public din ce în ce mai multe atitudini, declaraţii sau manifestări antisemite, rasiste, xenofobe sau negaţioniste sau din ce în ce mai multă nostalgie față de regimul comunist – un regim criminal și ilegitim.  

Noi nu pregătim doar oameni pentru piaţa muncii, ci vrem să pregătim viitori buni cetăţeni într-o democraţie, care să facă imposibilă în viitor repetarea acestor istorii regretabile. Educaţia este singurul antidot la ignoranţă, totalitarism, antisemitism şi xenofobie.”, a mai precizat Reprezentantul Special al Guvernului.

Deputatul Alexandru Muraru a amintit faptul că Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, alături de președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, și premierii Estoniei și Poloniei, Kaja Kallas și Mateusz Morawiecki, o scrisoare în care le cere liderilor instituțiilor europene includerea istoriei europene ca materie în programele școlare ale statelor membre UE.

“Am mulțumit ministrului Educației, pe această cale, pentru susținerea ca disciplina Istoria Evreilor. Holocaustul să fie inclusă în planurile-cadru de la liceu și învățământ profesional. Sunt încrezător și bucuros că Partidul Național Liberal s-a angajat pe acest drum, dificil, dar acest angajament civic al PNL, de a reforma educația României este o datorie față de România și, ca în toate momentele decisive pentru națiune, știu că această mare reformă se va lega decisiv de numele Partidului Național Liberal pentru că ea va reuși”, a încheiat Alexandru Muraru.