fotograf

Pe măsură ce vă planificați un eveniment, probabil ați realizat deja că doriți ca cineva să facă fotografii și, eventual, videoclipuri. Dacă lăsați acea „slujbă” prietenilor dvs., este foarte probabil ca aceștia să nu ofere imagini de o calitate profesională – dacă chiar își amintesc să vă trimită fotografiile.

Dacă surprinderea evenimentului dvs. cu fotografii grozave este importantă pentru dvs., nu există nici un dubiu: trebuie să rezervați un fotograf. 

Dar cum îl găsești pe cel potrivit? În acest articol aflăm ce funcționează adesea și ce nu atunci când alegem un fotograf de eveniment.

Iată câteva sfaturi.

Alege un specialist

Primul sfat care poate părea evident este să lucrezi cu un fotograf care este specializat într-un anumit domeniu pentru a-ți realiza ședința foto.

Fotografie de evenimente, fotografie imobiliară, fotografie culinară, fotografie sportivă sau fotografie de modă. Într-adevăr, un fotograf specialist va avea probabil echipament specific pentru practica sa. Se va ocupa de aspectele tehnice, de diferitele constrângeri și specificități legate de domeniul său de predilecție.

Mai mult decât atât, fotograful profesionist care se specializează cu siguranță aspiră să devină un expert în domeniul său, va avea tendința să se țină la curent cu noile tendințe, să-și dorească să se formeze și să aibă mai multă experiență decât o persoană care „atinge totul” dar nu își aprofundează practica pe un subiect anume.

Este adevărat că unele domenii, precum fotografia imobiliară, sunt mai standardizate decât altele și aduc un aspect mai puțin creativ sau artistic...

Prin urmare, este normal să ai, în unele cazuri, mai multe dificultăți în a-ți alege fotograful. Va trebui să fii obiectiv și să îți bazezi alegerea pe criterii tehnice simple și precise precum iluminarea/expunerea, focalizarea/claritatea... Dacă crezi că nu ai capacitatea de a identifica aceste criterii tehnice, poți apela la platforme care aduc împreună profesioniști selectați pentru abilitățile lor tehnice, dar și instruiți și instruiți în prealabil.

Potriviți fotograful cu evenimentul

Dacă evenimentul dvs. va avea loc într-o locație interioară, asigurați-vă că fotograful este priceput să facă fotografii de interior. Mulți fotografi preferă să folosească „iluminarea naturală”, dar într-un loc de interior, ar putea fi nevoiți să lucreze cu iluminare artificială.

Deși fotograful vă poate spune că sunt obișnuiți să filmeze în interior, asigurați-vă că cereți mostre din fotografiile lor de interior atunci când le revizuiți portofoliul înainte de a îi angaja.

Stilul este important

Mulți fotografi profesioniști au un stil distinct. Acest lucru nu înseamnă că nu se pot adapta la stiluri clasice, cum ar fi portretele de nuntă sau fotografiile naturale; cu toate acestea, dacă intenționează să fotografiază evenimentul dvs. într-un stil care nu funcționează pentru dvs., este posibil să nu vă placă fotografiile - și va fi imposibil să le refaceți.

De exemplu, dacă fotografiază doar în alb-negru, dar evenimentul dvs. include participanți îmbrăcați în haine colorate, acel aspect al evenimentului se va pierde în fotografii. Sau dacă stilul lor este mai abstract și vrei ceva tradițional, asta ar putea fi o problemă.

Solicitați referințe

Înainte de a accepta să rezervați un fotograf, cereți cel puțin trei referințe, dar chiar mai multe este mai bine. A vedea lucrările de la cel puțin alte trei evenimente vă va fi de mare ajutor în a face alegerea .

Dacă fotograful refuză să vă ofere referințe, treceți la următorul candidat. Acesta este un steag roșu uriaș. Profesioniștii ar trebui să fie pregătiți, capabili și mai mult decât dispuși să ofere referințe de la clienții anteriori.

Când un fotograf vă oferă referințe, asigurați-vă că urmăriți și contactați efectiv acele referințe. Asigurați-vă că examinați cu atenție lucrarea și cereți-le să ofere un scurt rezumat a ceea ce le-a plăcut și ce nu le-a plăcut la fotograf.

Și ieftin și bun

O problemă majoră pe care o întâmpină mulți este că ei chiar au senzația că a face poze este doar o joacă. La fel s-ar putea ca unii să strâmbe din nas atunci când aud de preț. Dar pentru ca un fotograf să fie mulțumit de pozele sale ele investește timp și bani în aparatură...care nu e chiar atât de ieftină.  La fel, el invește sume în cursuri de perfecționare și softuri de editare foto - video, software profesional de editare foto etc

După cum am menționat, profesia de fotograf profesionist este foarte populară și, prin urmare, vă oferă o gamă largă de opțiuni. Prin urmare, este necesar să vă faceți timp pentru a compara diferitele opțiuni disponibile. Prețul va face inevitabil parte din ecuație, dar nu ar trebui să interfereze prea mult cu alegerea finală. Pentru că dacă te uiți doar la acest factor, sunt șanse să fii dezamăgit.

Așadar.. atunci când îți dorești un fotograf pentru un eveniment este bine să știi ce buget ai la dispoziție și cât poți negocia.

(P) Fotograf Evenimente: București - Dâmbovița. Cătălin Stoica 0773708492

Contactați și întâlniți fotograful 

Contactarea fotografului prin e-mail sau prin telefon, dacă este posibil, întâlnirea cu el sau pe skype pentru a pune toate întrebările este, de asemenea, foarte importantă. A avea un sentiment bun ar trebui să fie, de asemenea, un criteriu de selecție. Este mai bine să fii pe aceeași lungime de undă și să angajezi oameni care corespund modului tău de lucru.

Obține un document scris

Ca și în cazul oricărui alt furnizor de evenimente pe care îl angajați, așteptați-vă să semnați un contract sau un acord pentru a angaja fotograful pentru evenimentul dvs.

Dacă fotograful nu oferă un contract, acesta este, de asemenea un steag roșu, dar nu neapărat un deal breaker. Cu toate acestea, încă trebuie să obțineți serviciile și tarifele lor în scris.

Cereți fotografului să scrie cât va percepe pentru servicii. Acestea ar trebui să includă, de asemenea, data evenimentului și o declarație în sensul că vor fi acolo și ora la care vor ajunge, precum și orice taxe pentru șederea peste termenul convenit și ce se va întâmpla dacă nu vor putea fotografia tot evenimentul.

De asemenea, important să primiți în scris este momentul în care vă puteți aștepta să primiți primele poze (dacă este un fotograf digital, acestea vor fi probabil imagini de previzualizare de joasă rezoluție) și până la ce dată veți primi fotografiile finale.