sorin cimpeanu

De ceva ani de zile tot citesc și scriu despre cât de asuprită este presa din România... dar nimeni, se pare, nu înțelege cu adevărat puterea unui jurnalist profesionist.

În articolul de față vorbim despre bătălia unui jurnalist cu un ministru. Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a trezit cu un admirator "secret" care i-a puricat la sânge viața profesională. Desigur, poate și pentru că a încercat să își apere propriile interese.

Deși a creeat indignare, proteste, a încercat să revoluționeze educația, și-a bătut joc de elevi și nevoile lor reale (n.a i-a lăsat pe mulți fără burse sociale, de exemplu), Cîmpeanu nu a căzut așa ușor.

Povestea de dragoste dintre Sorin Cîmpeanu și jurnalista Emilia Șercan este o continuare a relației tumultoase cu însuși premierul Nicolae Ciucă, și el acuzat de plagiat. Ministrul a fost acuzat că prin noua lege a educației încercă să protejeze interesele superiolor săi și ale lui.

Cum a căzut Sorin Cîmpeanu ? Simplu, l-au prins și pe el că a plagiat. 

Fostul ministru al Educației și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), potrivit unei anchete publicată de pressone.ro.

În replică, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că „obiectivul principal” al acuzaţiilor de plagiat la adresa sa este ‘blocarea legilor educaţiei’. 

„Am înţeles că obiectivul principal al acestui articol este blocarea legilor educaţiei. Eu fac un anunţ: legile educaţiei îşi vor continua parcursul firesc, legal spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educaţiei care sunt de interes pentru milioane de copii nu mă pot influenţa chiar dacă sunt abordări punctuale personale”

Chiar și-așa, partidele REPER și USR au cerut luni demisia ministrului Educației. Dar, acuzațiile de plagiat au declanșat și o puternică reacție a opiniei publice. Sediul Ministerului Educației a fost pichetat în ultimele zile de mai mulți activiști și intelectuali. Actori, regizori și membri ai societății civile au organizat proteste în ultimele zile prin care au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu.

sursa foto: Facebook/ Marian Rădună

Spre deosebire de șeful său, ministrul a rezistat acestui scandal doar 4 zile, cu toate încercările sale de a se justifica cu privire la copierea sau însușirea unui material de curs.

Cîmpeanu și-a anunțat demisia pe pagina sa de Facebook.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ."

Tot într-o postare pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă, și el acuzat de plagiat, a anunțat că a acceptat demisia ministrului Cîmpeanu, dar că România are nevoie de stabilitate în domeniul Educației, așa că trebuie să găsească rapid un înlocuitor.

Adevărul trist este că nu ne mai facem bine și că sunt mai mult decât sigur că vânătoarea de vrăjitoare va continua. Într-un sistem educațional în care se pun note pe referate online, în care tot mai mulți tineri găsesc dificil să-și exprime în scris propriile opinii, mă gândesc oare câte plagiate va avea următorul ministru al educației, și următorul după el. Cu puțin noroc, dacă este un cățeluș cuminte și nu se apucă să revoluționeze sistemul de educație, poate că va avea norocul de a își duce la bun sfârșit mandatul.