stare civilă

Având în vedere faptul că în practică pot apărea erori cu privire la întocmirea actelor de stare civilă, experții de la Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații ne oferă câteva informații utile cu privire la mijloacele legale pentru a obține anularea, completarea sau rectificarea acestora.

În practică pot apărea frecvent erori cu privire la inexactitatea datelor din cuprinsul actelor de stare civilă, fie din cauza erorii funcționarului public responsabil cu întocmirea actului, fie din cauza insuficienței sau neconcordanței actelor pe baza cărora s-a realizat întocmirea actul de stare civilă.

Conform legii aplicabile, anularea, modificarea sau completarea actelor de stare civilă şi a mențiunilor înscrise pe marginea acestora se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive.

Se poate obține anularea, completarea sau rectificarea oricărui tip de act de stare civilă, respectiv certificatul de naștere, căsătorie, divorț sau deces.

Sesizarea instanţei  de judecată competentă se poate face de către persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. ori de către parchet.

Având în vedere jurisprudența neunitară cu privire la autoritățile publice care sunt chemate în judecată în calitate de pârâte în scopul anulării, completării sau rectificării actelor de stare civilă, Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în litigii și dreptul familiei în România care să vă consilieze cu privire la acest aspect deosebit de important în astfel de litigii și pentru a evita tergiversarea procesului sau chiar respingerea acțiunii ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

În ceea ce privește instanța de judecată competentă de a decide în astfel de cazuri, precizăm faptul că persoana interesată va sesiza judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acesteia. În cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate şi al cetăţenilor străini, instanța competentă va fi Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat specializat în litigii și dreptul familiei în România, care să vă oferi asistență juridică și reprezentare în fața instanței de judecată în litigiile referitoare la anularea, completarea sau rectificarea actelor de stare civilă.