Recent

latest

O navă spațială NASA este pe cale să se prăbușească în mod deliberat într-un asteroid

NASA este pe cale să lovească un asteroid mic și inofensiv la milioane de kilometri distanță, într-un experiment de salvare a lumii.

luni, septembrie 26, 2022

/ by Bogdan Chirea
NASA DART

NASA este pe cale să lovească un asteroid mic și inofensiv la milioane de kilometri distanță, într-un experiment de salvare a lumii, primul de acest fel.

O navă spațială numită DART (Test de redirecționare a asteroidului dublu) se va concentra pe asteroid, intenționând să-l lovească frontal cu 22.500 km/h.

Impactul ar trebui să fie suficient pentru a împinge asteroidul într-o orbită puțin mai strânsă în jurul rocii sale spațiale însoțitoare – demonstrând că, dacă vreodată un asteroid ucigaș se îndreaptă spre noi, am avea șanse de luptă să-l deviam.

„Acestea sunt cărți științifico-fantastice și episoade foarte ciudate din „StarTrek” de când eram copil, iar acum sunt reale”, a spus Tom Statler, om de știință al programului NASA. 

Camerele și telescoapele vor urmări prăbușirea, care va fi transmisă în direct la NASA TV, dar va dura câteva zile sau chiar săptămâni pentru a afla dacă a schimbat de fapt orbita.

Testul de apărare planetară de 325 de milioane de dolari (333 de milioane de euro) a început odată cu lansarea DART anul trecut.

Asteroidul țintit este Dimorphos, la aproximativ 9,6 milioane de kilometri de Pământ. Este de fapt prietenul micuț al unui asteroid de 780 de metri numit Didymos, din greacă pentru geamăn.

Descoperit în 1996, Didymos se învârte atât de repede încât oamenii de știință cred că a aruncat material care în cele din urmă a format un moonlet. Dimorphos – cu o lungime de aproximativ 160 de metri – orbitează în jurul corpului său părinte la o distanță de mai puțin de 1,2 kilometri.

NASA insistă că există zero șanse ca un asteroid să amenințe Pământul – acum sau în viitor. De aceea a fost aleasă perechea.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Citeste si...

Aboneaza-te la noutăți

 
 

Ne poti citi gratuit si pe Google News
Nu pierde
© all rights reserved
made with by templateszoo