Rușii vor avea șansa să cumpere noul Apple iPhone 14, în ciuda faptului că compania americană de tehnologie a părăsit țara, datorită schemei de import paralel a Moscovei, a declarat un înalt oficial guvernamental agenției de presă RIA Novosti.

Rusia a anunțat schema în martie, când a autorizat comercianții cu amănuntul să importe produse din străinătate fără permisiunea proprietarului mărcii.

Întrebat dacă noul iPhone, dezvăluit de Apple, va fi importat în cadrul schemei, ministrul Comerțului și Industriei Denis Manturov a spus: „De ce nu? Dacă consumatorii doresc să cumpere aceste telefoane, da. Va exista ocazia.”

Apple a oprit vânzările de noi produse în Rusia în martie, la o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina, deși iPhone-ul, MacBook-ul și alte produse Apple au rămas disponibile în magazinele rusești, deoarece comercianții își vând stocul rămas de modele vechi și pun mâna pe dispozitive nou lansate prin intermediul schemei de import.

Rețeaua de telefonie mobilă rusă MTS vinde noile modele de iPhone 14 la precomandă. Prețurile încep de la 84.990 de ruble (1.398 USD) pentru versiunea de 128 GB.

MTS a spus că livrarea ar putea dura până la 120 de zile și își păstrează dreptul de a anula comenzile dacă întâmpină dificultăți la importul produselor.

Manturov, care este și viceprim-ministru, a declarat luna trecută că schema, care acoperă produse occidentale, de la haine de lux la mașini, ar putea ajunge la 16 miliarde de dolari în acest an, echivalentul a aproximativ 4% din importurile Rusiei din 2021.