Robbie Coltrane

Robbie Coltrane, cunoscut pentru rolul său din seria Harry Potter, a murit la vârsta de 72 de ani.

Actorul scoțian, care a jucat rolul uriașului îngrijitor al lui Hogwarts, Hagrid, în adaptările cinematografice ale lui J.K. Romanele lui Rowling, a murit vineri, a anunțat agentul său Belinda Wright într-un comunicat.

„Clientul și prietenul meu Robbie Coltrane OBE a murit vineri, 14 octombrie. Robbie era un talent unic, împărtășind premiul Guinness Book of Records pentru câștigarea a trei Bafta consecutive pentru cel mai bun actor pentru interpretarea lui Fitz în serialul de la Granada TV Cracker în 1994, 1995. și 1996 cu Sir Michael Gambon”, a declarat ea. „Probabil că va fi amintit cel mai bine în deceniile următoare ca Hagrid în filmele Harry Potter, un rol care a adus bucurie copiilor și adulților deopotrivă din întreaga lume, provocând un flux de fani. scrisori în fiecare săptămână de peste 20 de ani. Fanii lui James Bond scriu și ei pentru a-i aplauda rolul din GoldenEye și The World Is Not Enough”.

Wright a continuat să-l laude pe Coltrane pentru că este un client „loial” și a mulțumit personalului de la Forth Valley Royal Hospital din Larbert, în numele familiei sale, pentru că a avut grijă de el înainte de moarte.

Născut Anthony Robert McMillan în Rutherglen, vedeta și-a luat numele de scenă ca un omagiu adus saxofonistului de jazz John Coltrane.

Deși era cel mai bine cunoscut unei generații de tineri sub numele de Hagrid, Coltrane a avut și o carieră de poveste în televiziune și film, în special jucând alături de Emma Thompson în show-ul de succes Tutti Frutti din 1987 și ca psihologul dezordonat Fitz în drama criminală clasică din anii 1990 Cracker. Coltrane a apărut ca agentul criminal rus Valentin Zukovsky în două filme cu James Bond.

A lăsat în urmă doi copii, Spencer și Alice, pe care i-a avut cu fosta soție Rhona Gemmell.