telekom 5G

Telekom România a decis să nu solicite o licență națională 5G, ridicând semne de întrebare asupra viitorului companiei-mamă Deutsche Telekom din țară.

Într-un comunicat, autoritatea de reglementare ANCOM a spus că până la data limită din 27 octombrie a primit doar cereri de participare la concurs de la Orange România, RCS&RDS și Vodafone România. Comisia de licitație va analiza documentele de calificare și va anunța până cel târziu pe 4 noiembrie care operatori vor participa la licitația lansată de ANCOM pe 19 septembrie.

Citește mai multe despre subiect aici: 

3 candidaturi depuse in cadrul licitatiei pentru noi licente de spectru 5G

Rapoartele locale spun că decizia de a nu participa la licitație ar putea fi un semn că Deutsche Telekom se pregătește să părăsească România.

Telekom România și-a vândut deja afacerea de telefonie fixă către Orange. Își păstrează în continuare operațiunile mobile și DTH.

Al patrulea mare jucător local, Telekom Mobile (controlat de grecii de la OTE după vânzarea operațiunilor fixe către Orange), nu s-a arătat interesat și nici alți operatori din afara țării nu au depus candidaturi.

Brațul mobil al fostei companii românești Romtelecom, controlată în prezent indirect de Deutsche Telekom, nu a depus documentele preliminare pentru participarea lalicitația 5G. Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) este singurul dintre cei patru operatori romani de telefonie mobila care nu s-au aliniat la licitatia organizata de organismul de reglementare a telecomunicatiilor ANCOM.

Licitația propriu-zisă va începe pe 8 noiembrie, iar ANCOM se așteaptă să o încheie până la sfârșitul lunii respective.

Ceilalți trei jucători, Orange România, Vodafone România și DIGI Communications, s-au înscris și își propun să concureze pentru benzi de frecvență însumând 555 MHz în regiunile 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz pentru dezvoltarea aplicațiilor 5G.

Licențele, valabile 22-25 de ani, vor aduce aproape 700 de milioane de euro la bugetul de stat în taxe plătite de operatorii de telecomunicații. În ansamblu, investițiile în rețelele 5G, inclusiv taxele, sunt estimate la 2 miliarde EUR.